Syrische premier loopt over naar rebellen

De opgestapte eerste minister Riyad Hijab (links) legde pas in juni de eed af bij de Syrische president Assad.

De Syrische eerste minister Riyad Hijab heeft de kant van de oppositie gekozen en is gevlucht naar Jordanië. Hijab is de hoogste in rang die het regime van president Assad de rug toekeert. Eerder meldde de Syrische staatstelevisie dat de man was 'ontslagen'. Volgens de oppositie hebben minstens nog twee ministers en drie hoge legerofficieren haar zijde gekozen.

Een woordvoerder van de Syrische eerste minister Riyad Hijab meldt dat de man naar Jordanië is gevlucht en de kant van de Syrische oppositie heeft gekozen. Ze ontkennen dus het bericht waarin de Syrische staatstelevisie meldde dat de man door president Assad uit zijn functie is ontheven. Hijab is de volgende in een stilaan lange rij hoge functionarissen die zich aan de zijde van de oppositie scharen. 

'Ik kondig vandaag mijn ontslag aan uit het moordende regime van Assad en voeg me bij de rangen van revolutie. Vanaf vandaag ben ik een soldaat in deze gezegende revolutie', las de woordvoerder een verklaring voor van Hijab op de televisiezender Al Jazeera.

De voormalige minister van Landbouw was nog maar sinds juni in functie. Assad benoemde hem na de parlementaire verkiezingen die het regime omschreef als een belangrijke stap in de richting van politieke hervormingen. De oppositie noemde die verkiezingen opgezet spel.

De oppositie meldt dat ook twee andere ministers en drie hoge legerofficieren de overstap hebben gemaakt. De Syrische minister van Financiën Mohammed Al-Jleilati sprak tijdens een telefonisch interview op de Syrische staatstelevisie dan weer zijn steun uit voor het regime. 'ik ben nu op weg naar de ministerraad', zei hij. 'De recente berichten zijn ongefundeerd en bedoeld om Syrië te beschadigen.' Al-Arabiya, een televisiestation uit Dubai, berichtte eerder dat Al-Jleilati ook probeerde te vluchten, maar gevangen werd genomen. 

Volgens de oppositie maakt het Syrische regeringsleger zich op voor een groot offensief tegen de rebellen in Aleppo, de grootste stad van het land. Het is niet onmiddellijk duidelijk of de exit van de eerste minister te maken heeft met het nakende offensief, maar de vele overlopers aan de top van het regime doen vermoeden dat het Assad-regime stilaan toch aan het wankelen gaat.

Maandagochtend was er nog een bomaanslag in het gebouw van de Syrische staatstelevisie. De schade was beperkt en de uitzendingen werden niet onderbroken, maar de rebellen haalden er wel een symbolische slag mee thuis. Het omroepgebouw ligt in een streng beveiligde wijk in de hoofdstad Damascus. Daarmee bewijzen de rebellen opnieuw dat het regime zelfs in het centrum van zijn macht kwetsbaar is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content