Chinese industrie krimpt meer dan verwacht

Textielarbeiders in een fabriek in de noordelijke Chinese stad Huaibei - Foto AFP ©AFP

De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in juli sterker gekrompen dan verwacht. De inkoopmanagersindex van HSBC, die de bedrijvigheid meet, zakte van 48,2 een maand eerder, naar 47,7. De index zit daarmee op het laagste punt in elf maanden.

Dat werd vandaag bekend op basis van voorlopige cijfers. Economen hadden gemiddeld op een vergelijkbare stand als in juni gerekend.

De HSBC-inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie heeft daarmee het laagste punt bereikt in elf maanden. Een stand van 50 of meer duidt op groei van de sector, daaronder op krimp. Het definitieve HSBC-cijfer voor juli komt op 1 augustus. Die dag maakt ook de Chinese overheid haar inkoopmanagersindex voor de industrie bekend.

Het tegenvallende industriecijfer is een nieuwe aanwijzing dat de Chinese economie, de op een na grootste ter wereld, aan het afkoelen is. De economie groeide in het tweede kwartaal met 7,5 procent, na een vooruitgang met 7,7 procent een kwartaal eerder. Voor heel 2013 mikt de Chinese regering op een groei van 7,5 procent, maar het wordt steeds onzekerder of die doelstelling wel kan worden gehaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud