Chinese industrie krimpt onverwacht

Het Chinese bedrijf Foxconn produceert onder meer de iPhone van Apple.

De activiteit van de Chinese industrie is in augustus voor het eerst in negen maanden gedaald. Dat is een aanwijzing dat de afkoeling van de Chinese economie aanhoudt.

De conjunctuurindicator van de aankoopdirecteurs van Chinese industriële bedrijven daalde tot 49,2 punten, tegenover 50,1 punten in juli. Een indicator onder 50 punten wijst op een vermindering van de activiteit, en omgekeerd. Economen hadden een kleine terugval tot 50 punten voorspeld.

De tegenvallende indicator verhoogt de druk op premier Wen Jiabao om de economie te stimuleren voor hij in de herfst plaats maakt voor een opvolger. 'De regering zal geen economie in een harde landing willen overdragen aan de volgende ploeg', zegt Liu Li-Gang, econoom van ANZ Bank in Hongkong. 'Het meest efficiënte instrument is een forse verlaging van de reserveverplichtingen van de banken.'

Liu verlaagde zijn groeiprognose voor de Chinese economie. Hij verwacht dat de Chinese economie dit jaar met slechts 7,8 in plaats van 8,2 procent zal groeien.

Er zijn verscheidene redenen waarom de economische groei onder druk staat. De eurocrisis weegt op de uitvoer. De daling van de bedrijfswinsten, slechte kredieten van de banken en maatregelen tegen speculatie op de vastgoedmarkt drukken de investeringen.

De centrale bank verlaagde het jongste jaar drie keer de reserveverplichtingen voor de banken om de kredietverlening aan te zwengelen. Ze zette ook twee keer het mes in de rente. De Beurs van Sjanhai zakte deze week tot het laagste peil in drie jaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud