Chinese motor sputtert

Een vrouw in een textielfabriek in Huaibei (in de oostelijke Chinese provincie Anhui). (foto: AFP)

De Chinese fabrieken beginnen op een lager toerental te draaien, onder invloed van de Europese schuldencrisis en de tragere groei van de wereldeconomie. De index van de aankoopdirecteurs viel in oktober terug tot 50,4 van 51,2 in september, maakte de 'Chinese Federation of Logistics and Purchasing' bekend. Dat is veel slechter dan verwacht.

Een rondvraag bij 16 economen had Bloomberg een mediaan opgeleverd van 51,8, maar geen enkele econoom had zo'n laag cijfer verwacht. Een cijfer boven 50 wijst op groei, daaronder op krimp.

Een andere index, die de exportbestellingen meet, daalde voor de tweede keer in drie maanden, van 51,3 tot 50,5 punten. Door de aanslepende schuldencrisis in de Europese Unie verslechteren de vooruitzichten voor export naar China's grootste markt. Economen vrezen dat de Chinese uitvoer de komende maanden verder zal afnemen.

De lagere productie van de Chinese bedrijven kan wel aanleiding geven tot een versoepeling van het budgettair of monetair beleid, vooral omdat de inflatie aan het bekoelen is. De Chinese overheid heeft de rente al enkele keren opgetrokken en de kredietverlening door de banken beperkt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud