EU krijgt Nobelprijs voor Vrede

Commissievoorzitter José Manuel Barroso (l.) en Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy (foto: Reuters)

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Europese Unie. Dat maakte het Noorse Nobelprijscomité vrijdag bekend.

'De EU en haar voorgangers hebben gedurende zes decennia bijgedragen aan de bevordering van de vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa', luidt het in een mededeling.

Het Noorse comité geeft toe dat de EU 'tegenwoordig af te rekenen heeft met zware economische moeilijkheden en aanzienlijke sociale onrust'. Maar het zegt te willen focussen op wat het beschouwt als het belangrijkste resultaat van de EU: 'de succesvolle strijd voor vrede en verzoening'. 

'Het werk van de EU vertegenwoordigt 'broederschap trussen naties'.' Daarmee beantwoordt de EU aan de idealen die Alfred Nobel in zijn testament vastlegde.

Solidariteit

Europees president Herman Van Rompuy zegt in een reactie dat de EU 'de grootste vredeskracht uit de geschiedenis' is. 'We zijn allemaal zeer fier dat de inspanning voor de vrede in Europa beloond worden.'

Martin Schulz, de voorzitter van het Europese parlement, reageerde verheugd. 'De verzoening is de essentie van de EU', twitterde hij. 'Dat kan een bron van inspiratie zijn. De EU is een uniek project dat de oorlog vervangen heeft door vrede, de haat door solidariteit.'

Het Noorse comité benadrukt dat Duitsland en Frankrijk eind 19de, begin 20ste eeuw driemaal een oorlog uitvochten. 'Vandaag is een oorlog tussen Duitsland en Frankrijk ondenkbaar', luidt het.

De EU krijgt ook lof voor haar inspanningen om de kloof tussen West- en Oost-Europa te dichten. In zijn verantwoording verwijst het comité naar de toetreding van Kroatië volgend jaar en de onderhandelingen met Montenegro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud