Nederland coördineert identificatie slachtoffers MH17

Reddingswerken onderzoeken het rampgebied waar vlucht MH17 is neergestort. ©AFP

Nederland neemt de leiding van de identificatie van de slachtoffers van de neergestorte MH17. Europa dreigt intussen met nieuwe sancties tegen Rusland als president Vladimir Poetin niet meer duidelijkheid en een betere toegang geeft tot het gebied waar het toestel neerkwam. De VN-Veiligheidsraad bespreekt vandaag een resolutie.

Na intens internationaal overleg, ook met Poetin, kon de Nederlandse premier Mark Rutte melden dat zijn land de identificatie van de slachtoffers van het neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines coördineert. Er is maandag een internationaal forensisch team onderweg gegaan naar het rampgebied, geleid door de Nederlander Gert Wibbelink. De Nederlanders zijn al een tijdje in de buurt, maar konden nog niets doen vanwege de belemmeringen die de pro-Russische rebellen, die het gebied controleren, oplegden. Nu maakt Poetin zich volgens Rutte sterk dat de onderzoekers onbelemmerd zullen kunnen werken.

Tegelijk blijft Rusland dwarsliggen in de VN-Veiligheidsraad waar een resolutie voorligt over het onaangeroerd laten van de rampplek tot de onderzoekers er zijn, en het overhandigen van de zwarte dozen van het vliegtuig. Het is nog onduidelijk of die resolutie het haalt, Rusland eiste aanpassingen. Volgens diplomaten hebben de 14 andere leden van de Veiligheidsraad geen bezwaren.

De laatste berichten spreken intussen van 251 geborgen lichamen van de in totaal 298 inzittenden. De lichamen zijn overgebracht naar vier koelwagons in het station van Torez. Voorlopig komt daar geen beweging in. Volgens de rebellen blijven ze daar tot de internationale experts aankomen en zijn de lichamen erin ondergebracht om ze te beschermen.

Eerdere berichten als zouden er in het rampgebied geen lichamen meer te zien, zijn ondertussen weer tegengesproken. Fotografen en journalisten ter plaatse maken ook melding van plundering van de bagage en de cargo uit het vliegtuig. Ook melden ze dat het zoeken zeer onzorgvuldig gebeurt, met te weinig middelen. 

Zwarte dozen

De bewijslast tegen de pro-Russische separatisten groeit. Volgens Washington en Kiev is er inmiddels zekerheid over de authenticiteit van een telefoongesprek waarin de rebellen spreken over een geslaagde aanval op een vliegtuig. 

Zondagmiddag claimden de rebellen in het oosten van Oekraïne dat ze de zwarte dozen van het gecrashte vliegtuig in handen hebben. 'Enkele voorwerpen, waarschijnlijk de zwarte dozen, zijn gevonden en naar Donetsk gebracht', aldus hun leider Aleksander Borodai. Hij beloofde de dozen over te dragen aan de internationale luchtvaartautoriteiten, zo berichtte persagentschap AP. 

Elk vliegtuig heeft twee zwarte dozen. De ene slaat vluchtgegevens als snelheid en hoogte op, de andere neemt de gesprekken in de cockpit op. Als het vliegtuig van Malaysia Airlines inderdaad uit de lucht is geschoten, zoals wordt vermoed, is dat niet af te lezen op de zwarte dozen. Maar onderzoekers kunnen met de gegevens wel andere oorzaken uitsluiten, zoals technische problemen.

Sancties

Di Rupo stuurde zondagnamiddag een mededeling uit waarin hij zegt dat er aanwijzingen zijn 'dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald zou zijn door een raket van op het grondgebied van Oost-Oekraïne dat onder controle staat van de pro-Russische separatisten'. Hij veroordeelt 'zeer sterk deze absolute misdaad' en deelt de 'verontwaardiging' van zijn Nederlandse collega Mark Rutte.

'Het bergen van de lichamen van de slachtoffers en hun snelle, waardige repatriëring zijn een absolute prioriteit. In samenwerking met de Nederlandse overheid stelt de Belgische overheid daar alles voor in het werk', klinkt het. Hij roept de internationale gemeenschap en alle partijen op 'hun gewicht in de schaal te leggen om resultaten te boeken'.

Eerder op de dag overlegden ook al de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron over de toestand in Oekraïne. In een verklaring eisen ze dat Poetin de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne onder druk zet om onderzoekers en hulpverleners vrije toegang te geven. Als Rusland niet onmiddellijk maatregelen neemt, beraden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken zich dinsdag over meer sancties, zo waarschuwen ze.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud