IMF hervat gesprekken met noodlijdend Egypte

Egypte heeft dringend noodhulp nodig om gas en graan in het buitenland te kunnen kopen. (Foto: EPA) ©EPA

In Caïro is na maanden uitstel opnieuw een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds neergestreken om te onderhandelen over een noodlening van 4,8 miljard dollar. De economie van het land balanceert op de rand van de afgrond.

In november vorig jaar bereikten de onderhandelingen tussen het Internationaal Monetair Fonds en de Egyptische regering onder leiding van Mohamed Morsi bijna een doorbraak, maar door de politieke onrust na de machtsuitbreiding van de president werden de gesprekken toen afgeblazen.

De reserves aan buitenlandse valuta zijn ondertussen tot een kritisch minimum gezakt, terwijl Caïro die reserves net dringend nodig heeft om graan en brandstof aan te kunnen kopen.

Egypte - ooit zowat de graanschuur van Noord-Afrika - is nu de grootste graanimporteur ter wereld en voor zijn voedselbevoorrading totaal afhankelijk van het buitenland. De lening van 4,8 miljard dollar (3,7 miljard euro) van het IMF is dus onontbeerlijk om de economie van het land van de afgrond te redden.

De onderhandelaars uit Washington twijfelen echter of Caïro in staat is om aan de voorwaarden voor de lening te voldoen. Het IMF verwacht immers diepgaande hervormingen om de groei te stimuleren en het begrotingstekort terug te dringen. Gezien de aanhoudende politieke onrust in het land lijkt een politieke consensus rond een hervormingsprogramma allerminst zeker.

Normaal zouden de Egyptenaren deze maand opnieuw naar de stembus trekken, maar de verkiezingen zijn uitgesteld tot oktober. Waarnemers verwachten dan ook niet dat er voor het einde van het jaar een stabiele regering komt in het land. Waarschijnlijk slepen de onderhandelingen tussen het IMF en Egypte over een noodlening net zo lang aan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, toonde zich dinsdag nog extreem bezorgd over de situatie in het land. 'Egypte bevindt zich op een kantelpunt', stipte Kerry aan. 'We dringen bij de regering aan om de oppositie de hand te reiken en een akkoord te sluiten met het IMF, zodat er werk kan gemaakt worden van de hervorming van de economie en de verbetering van de levensomstandigheden van de Egyptenaren.'  

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content