Israël breidt nederzettingen uit

Israël plant de bouw van 3.000 nieuwe huizen in de bezette Palestijnse gebieden. (Foto: Reuters)

Israël keurde vandaag de bouw van 3.000 nieuwe woningen goed in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever. Tel Aviv plant ook nog meer uitbreidingen in de nabije toekomst. De aankondiging van de Israëlische overheid volgt een dag na de erkenning van Palestina als waarnemend niet-lid bij de Verenigde Naties.

Israëlische instanties kondigen vandaag de bouw van 3.000 nieuwe huizen aan in de bezette Palestijnse gebieden. De woongelegenheden voor Joodse kolonisten moeten in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever komen. De Israëlische overheid versnelt ook de goedkeuring van nog eens 1.000 extra woningen in Palestijns gebied.

De Palestijnse autoriteit onder leiding van Mahmoed Abbas wil maar opnieuw vredesbesprekingen aanknopen met Israël als het land stopt met nederzettingen te bouwen in de bezette gebieden. De Israëlische nederzettingenpolitiek is de voornaamste doorn in het oog van het Palestijnse verzet tegen de bezetting.

Bovendien plant Israël de bouw zodanig dat de Westelijke Jordaanoever feitelijk in tweeën dreigt gesplitst te worden. Dat bemoeilijkt het proces van staatsvorming in de Palestijnse gebieden nog meer. Nu al zijn de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever geografisch van elkaar gescheiden.

Het leidt geen twijfel dat de aankondiging van Israël een antwoord is op de erkenning van Palestina door de Verenigde Naties als waarnemend niet-lid minder dan 24 uren eerder.

Momenteel leven ongeveer 500.000 Joodse kolonisten in meer dan 100 nederzettingen gebouwd sinds de bezetting van Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever in 1967. Volgens het internationaal recht zijn de nederzettingen illegaal, maar dat ontkent Tel Aviv.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud