'Israël schendt eigen bestand'

©AFP

Israël heeft in Gaza vrijwel meteen het eenzijdig (humanitair) bestand geschonden dat het land zelf heeft afgekondigd, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag op gezag van woordvoerder Ashraf al-Qidra van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid gemeld.

Volgens al-Qidra zijn vijftien mensen, overwegend vrouwen en kinderen, gewond geraakt bij een aanval op een huis in het kamp Shati in Gaza-stad. Een woordvoerster van het Israëlische leger zei tegenover de krant Jerusalem Post het bericht na te trekken. 

Israël had zelf een 'humanitair bestand' afgekondigd. Dat geldt maandag van 7 tot 14 uur. Gedurende die tijd kunnen burgers in Gaza bevoorraad worden en gewonden verzorgd worden. Het bestand kwam er na felle internationale kritiek op een nieuw bombardement op een VN-school. Zelfs de VS, tot dusver een loyale bondgenoot, haalde ongewoon hard uit.

Mossad

Intussen is ook opschudding ontstaan over een bericht in het Duitse weekblad Der Spiegel. Daarin staat te lezen dat de Israëlische geheime dienst Mossad vorig jaar gesprekken heeft afgeluisterd van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Die was toen vredesbesprekingen aan het houden in het Midden-Oosten.

Kerry zou toen ook gesprekken gevoerd hebben via onbeveiligde telefoons, waardoor die relatief eenvoudig afgetapt konden worden. Nog steeds volgens Der Spiegel zou, naast Mossad, nog zeker één andere geheime dienst hebben meegeluisterd, al is het niet bekend wie dat is.

Israël zou de informatie die het op die manier heeft verkregen, gebruikt hebben tijdens de onderhandelingen over een diplomatieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten. Die onderhandelingen draaiden in april op niets uit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud