Draghi houdt Italiaanse president in het zadel

De Italiaanse president Giorgio Napolitano (l.) kreeg van landgenoot en ECB-chef Mario Draghi de boodschap best aan te blijven (foto: AFP) ©AFP

De Italiaanse president blijft dan toch in het zadel en stuurt bemiddelaars het veld in. Volgens de Italiaanse pers gebeurde dat pas na een opmerkelijke telefonische interventie van landgenoot Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank. De belangrijkste politieke partijen in het land lijken na een nachtje slapen intussen te gaan twijfelen aan het nut van de inschakeling van de wijzen.

De hoogbejaarde Italiaanse president Giorgio Napolitano probeert dan toch nog met de moed der wanhoop de politieke impasse in Italië te doorbreken. Zaterdagmorgen doken geruchten op dat hij zijn ontslag zou indienen, zodat er nieuwe parlementsverkiezingen konden komen in Italië. Later op de dag ontkende Napolitano dat op een persconferentie. 'Ik zal mijn mandaat tot en met de laatste dag uitoefenen', zei de Italiaanse president.

Volgens de Italiaanse zondagskranten (op de foto hieronder: de kop van de Corriere della Serra) was er wel een duwtje nodig om de 87-jarige president nog even in het zadel te houden. Zaterdag zou Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, Napolitano gebeld hebben met het dringende en dwingende verzoek nog even aan te blijven. 

Ik zal mijn mandaat tot en met de laatste dag uitoefenen
Giorgio Napolitano,
Italiaans president

De boodschap van Draghi: buitenlandse investeerders gaan er niks van begrijpen als je nu opstapt om nieuwe verkiezingen uit te lokken, dat krijgen we hen nooit uitgelegd. En dus dreigt Italië vanaf dinsdag zwaar onder vuur te komen liggen op de markten als je met die plannen doorgaat.

Wijzen

De interventie van Draghi is misschien niet zo uitzonderlijk, wel dat die interventie zo breed in de pers uitlekt. Het telefoontje bewijst alleszins nog eens dat de zenuwen in Frankfurt strak gespannen staan over de politieke impasse in Italië.

Napolitano blijft dus nog even en maakte in plaats van zijn ontslag bekend dat hij twee werkgroepen met wijzen zal opzetten: een werkgroep moet zich vanaf dinsdag over institutionele thema's buigen, de tweede groep over socio-economische thema's.

In die tweede groep zitten onder meer Enrico Giovannini en Giovanni Pitruzzella zetelen. De Romeinse professor economie Giovannini is voorzitter van het statistisch bureau Istat - dat de voorbije jaren flink hervormd werd - en was van 2001 tot 2009 chef statistiek bij de Parijse denktank OESO. Pitruzzella is jurist en voorzitter van de Italiaanse kartelwaakhond.

Het is de bedoeling dat de twee groepen wijzen elk een rapport opstellen waarin ze de belangrijkste uitdagingen in hun specifieke domeinen voor het land oplijsten en ook oplossingen voorstellen. 'De wijzen zullen die rapporten overhandigen aan mijzelf of aan mijn opvolger', voegde Napolitano eraan toe.

Regeerprogramma

Het mandaat van de ex-communist Napolitano loopt half mei af. Half april kiest de Kamer een nieuw staatshoofd. De rapporten en de conclusies van de wijzen kunnen dan dienen als basis voor een regeerprogramma voor het nieuwe kabinet.

Beleggers gaan er niks van begrijpen als je nu opstapt
Boodschap van Draghi aan Napolitano

In afwachting van een nieuwe regering blijft de ontslagnemende ploeg van Mario Monti de lopende zaken behartigen.

De piste die Napolitano zaterdagnamiddag presenteerde, droeg aanvankelijk de goedkeuring weg van de meeste politieke partijen in het land. De centrumlinkse Democratische Partij, het centrumrechtse Volk van de Vrijheid, de separatistische Lega Nord en het centrumblok rond Mario Monti lieten zaterdag weten hun steun te geven aan het initiatief van de president.

Twijfels

Maar zondag uitten centrumlinks en centrumrechts hun twijfels over de inschakeling van de tien wijzen. 'Dit is geen afdoende oplossing' en 'Dit is een nutteloze stap', luidden enkele van de reacties in de twee kampen.

De komiek Beppe Grillo van de Vijfsterrenbeweging leverde zaterdag meteen al kritiek. Hij herhaalde zijn pleidooi om het parlement het wetgevende werk volledig te laten opknappen zonder dat het land een volwaardige regering heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect