Advertentie

Libanese ex-minister gedood bij aanslag

Foto Reuters ©REUTERS

Bij een aanslag in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, is vrijdag Mohamad Chatah, voormalige minister van Financiën, om het leven gekomen. Volgens voorlopige berichten kwamen er in totaal zeker 5 mensen om en vielen er 50 gewonden.

Chatah was adviseur van de vroegere eerste minister Saad Hariri, een soennitische moslim. Hariri is de leider van de ’14 maart’-coalitie die tegen het Syrische regime van Bashar al-Assad is gekant en het Syrisch verzet steunt.

Chatah was op weg naar het huis van Hariri, die in het buitenland verblijft, omdat daar om 9.30 uur een vergadering van de ’14 maart’-coalitie was gepland, vernam het Franse persagentschap AFP uit goede bron. 

Chatah, eveneens voormalige ambassadeur van Libanon in Washington, was een van de sterkhouders van die coalitie en werd beschouwd als de politieke vertegenwoordiger van Hariri, die sinds 2011 niet meer in Libanon verblijft. Hariri verliet het land nadat de sjiitische Hezbollah-beweging zijn regering ten val had gebracht.

Doden

De aanslag deed zich voor in de wijk rond het parlement en regeringsgebouwen. In de wijk bevinden zich ook ettelijke hotels en restaurants. Volgens het Franse persagentschap AFP zijn er in totaal minstens 5 doden en 50 gewonden te betreuren. 

Op beelden die op de lokale zender Future TV werden uitgezonden, waren lichamen te zien die op de grond lagen en ziekenwagens die gewonden afvoerden, dat alles onder een dikke zwarte rookpluim. Volgens een correspondente van persagentschap Reuters werd de auto van Chatah 'totaal verwoest'.

Proces 

Saad Hariri heeft al gereageerd op de aanslag en de verantwoordelijkheid bij Hezbollah gelegd. 'Voor ons zijn zij die Mohammed Chatah gedood hebben, dezelfden die Rafic Hariri vermoord hebben.' 

Hariri verwijst daarbij naar reeks aanslagen en moorden die tussen 2005 en 2012 plaatsvonden op politici en journalisten die tegen het Syrisch regime zijn gekant. Zo werd op 14 februari 2005 toenmalig premier Rafiq Hariri vermoord. Het proces tegen de vermoedelijke verdachten gaat binnen 20 dagen van start. 

Devijf  verdachten zijn allemaal op de vlucht geslagen en behoren tot Hezbollah. Ze zullen bij verstek worden berecht. Hezbollah weigert met het Hariri-tribunaal van de Verenigde Naties mee te werken, omdat het volgens de sjiitische beweging om een politiek proces gaat.

Vlak voor de aanslag stuurde Chatah nog een laatste tweet uit:

#Hezbollah is pressing hard to be granted similar powers in security & foreign policy matters that Syria exercised in Lebanon for 15 yrs.— Mohamad B Chatah (@mohamad_chatah) 27 december 2013

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud