Advertentie

Nicolás Maduro, Chávez' kroonprins

De Venezolaanse vicepresident, Nicolás Maduro (Foto: Reuters). ©REUTERS

Als de Venezolanen de laatste wens van Hugo Chávez respecteren, mag Nicolás Maduro binnenkort zijn intrek nemen in het presidentiële paleis Miraflores. De voormalige buschauffeur is een 'chavista' van het eerste uur. De man met de zware zwarte snor en de onafscheidelijke glimlach ontbeert wel het charisme van zijn politieke vader.

'Het is mijn volle overtuiging - zo vol als de maan - dat jullie Nicolás Maduro tot nieuwe president zullen kiezen als mij wat zou overkomen en er nieuwe presidentsverkiezingen moeten plaatsvinden. Dat vraag ik jullie uit de grond van mijn hart.'

In die niet mis te verstane bewoordingen schoof Hugo Chávez zijn vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro Moros, vlak voor zijn vierde kankeroperatie in Cuba op 11 december vorig jaar naar voren als zijn kroonprins.

Dat de legendarische Venezolaanse leider in de 50-jarige Maduro zijn gedroomde opvolger ziet, hoeft niet te verbazen. De goedlachse, zwaar besnorde aanhanger van het hindoegeloof is immers een volgeling van het eerste uur.

Coup

Nadat Chávez in 1992 als legerleider een mislukte coup gepleegd had tegen toenmalig president Carlos Andrés Pérez en in de cel beland was, stond Maduro op de barricades om de vrijlating van zijn grote idool te bekomen.

Politieke ambities waren hem destijds evenwel vreemd. Het hoofd boven water houden was destijds zijn voornaamste bekommernis.

Maduro maakte nooit zijn middelbare school af. Hij kroop tijdens zijn jeugd liever in de huid van basgitarist van het rockbandje Enigma dan met zijn neus in de boeken te zitten.

Precies omdat hij geen diploma op zak had, moest Maduro jarenlang de eindjes aan elkaar zien te knopen als buschauffeur.

Zwaksten

Vechten voor de zwaksten in de maatschappij zat er wel van meet af aan ingebakken. In zijn vrije tijd sprong Maduro als vakbondsleider immers in de bres voor zijn collega's. Zijn linkse sympathieën stak hij nooit onder stoelen of banken.

Maduro's activisme bleef niet onopgemerkt. Nadat Chávez in 1994 de gevangenis had mogen verlaten en aan een politieke carrière was beginnen te bouwen, betrok hij de in Caracas geboren en getogen Maduro al snel bij zijn project.

Vriendschap

Die samenwerking mondde in de loop der jaren uit in een hechte vriendschap. Wellicht vertrouwde Chávez tijdens zijn politieke carrière niemand uit zijn entourage meer dan Maduro. De vicepresident was de afgelopen maanden als een van de enigen op de hoogte van de exacte aard van Chávez' gezondheidsproblemen.

Dat de voormalige paratrooper hoog opliep met zijn vicepresident, maakte hij de voorbije maanden meermaals duidelijk. 'Nicolás Maduro is het prototype van een revolutionair. Hij is een man met veel ervaring ondanks zijn jeugdige leeftijd. Hij is erg toegewijd, is een harde werker en heeft de capaciteiten om moeilijke omstandigheden te overwinnen.'

Politiek

Na de zege van Chávez bij de presidentsverkiezingen eind 1998 was Maduro in de politiek gestapt. Aanvankelijk was hij enkel parlementslid. Toen Chávez het plan opgevat had een nieuwe grondwet uit te werken, klopte hij bij Maduro aan om die constitutie mee uit te werken.

In 2005 leerde het grote publiek hem kennen toen Maduro het tot voorzitter van het parlement schopte. Een jaar later ruilde hij die post in voor die van minister van Buitenlandse Zaken.

Buitenlands beleid

In die functie tekende hij mee het veelbesproken buitenlands beleid van Venezuela uit. 'Ik wil de wereld bevrijden van het Noord-Amerikaanse imperialisme', verklaarde hij gedreven.

De afgelopen zes jaar reisde hij bijna onafgebroken de wereld rond om allianties te sluiten met anti-Amerikaanse bondgenoten. Zo schoof hij aan tafel bij de voormalige Libische leider Muammar Khadaffi, de Syrische president Bashar al-Assad en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Maar ook bij de Castro's en bij de Chinese leiders staat de deur wijd open voor Maduro.

Troef

Chávez speelde de levensloop van Maduro in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 7 oktober vorig jaar maar wat graag uit als troef. Voor hem was Maduro het vleesgeworden bewijs dat iedereen kan doorstoten tot de toplaag van de politieke macht.

'Kijk naar Nicolás. Hij schopte het van buschauffeur tot vicepresident. De bourgeoisie heeft hem nog uitgelachen toen hij buschauffeur was', poneerde de linkse populist. Om van meeting naar meeting te trekken liet Chávez zich maar wat graag rondrijden in een grote vrachtwagen met Maduro aan het stuur.

Gematigd

Bij vriend en vijand staat Maduro, die pas na op 10 oktober vorig jaar tot vicepresident gepromoveerd werd, bekend als een 'gematigde chavista'. Karakterieel lijkt hij wel de tegenpool van zijn politieke vader. Terwijl Chávez door het leven trok als een charismatische wervelwind, is Maduro de rust zelve.

Of hij het, ondanks de uitdrukkelijke wens van Chávez, uiteindelijk tot diens opvolger zal schoppen, kan enkel de toekomst uitwijzen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud