Advertentie

Poetin blaast warm en koud over Syrië

Poetin blaast warm en koud over Syrië. - Foto: Maxim Shipenkov ©AFP

Russisch president Poetin heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd voor een eventuele inval in Syrië. Een VN-resolutie wil Poetin eventueel wel steunen, maar enkel als er harde bewijzen voor de chemische aanval op tafel komen. Ondertussen knokt de regering-Obama voor elke stem.

Russisch president Vladimir Poetin heeft in een interview met Associated Press warm en koud geblazen over de reactie van Rusland bij een eventuele luchtaanval van de Verenigde Staten op Syrië. 

Poetin waarschuwde eerst en vooral dat de Amerikanen best niet op hun eentje op avontuur gaan boven Syrië. 'We hebben onze ideeën over wat te doen en hoe we het zullen doen als het zich zodanig ontwikkelt dat er geweld wordt gebruikt. We hebben onze plannen', klonk het dreigend.

Niet isoleren

Toch isoleert Rusland zich niet helemaal ten opzichte van de Westerse tegenhangers. Als er harde bewijzen dat het regime in Syrië gifgas gebruikte tegen de eigen bevolking, dan is Poetin eventueel bereid een resolutie in de VN Veiligheidsraad te steunen. 'Men mag niet vergeten dat het in lijn is met het internationaal recht dat alleen de VN Veiligheidsraad het gebruik van geweld tegen een soeverein land kan rechtvaardigen. Eender welke andere methode moet gezien worden als een agressie.' 

Voorlopig zijn die bewijzen weliswaar nog niet geleverd, aldus Poetin. 'Ik zie verschrikkelijke foto's. Maar die foto's geven nog geen antwoord op de vragen: wie deed dit, hoe deden ze dat en wie is er verantwoordelijk voor?' Totdat die bewijzen geleverd worden gaat Rusland ook door met de wapenleveringen aan Assad. 

Toch betekenen volgens waarnemers de uitspraken van Poetin minstens een lichte wijziging in de politiek van het Kremlin. De steun aan Assad is niet meer onvoorwaardelijk en een lichte opening naar Obama wordt gemaakt, een week voor de ontmoeting van de G20 in Sint-Petersburg. Poetin smeet zelfs een bloemetje naar Obama. 'Het is makkelijk met hem te praten, want zijn positie is duidelijk en hij wil wel luisteren naar een andere persoon.

Gorbatsjov

Michail Gorbatsjov, ooit nog president van de voormalige Sovjet-Unie, pleit intussen voor meer overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland over de aanpak van het conflict in Syrië. Hij vindt dat de Amerikaanse president Barack Obama de G20-top moet aangrijpen om met zijn Russische collega Vladimir Poetin te spreken. De G20-top begint donderdag in Sint-Petersburg. Het Witte Huis wil voorlopig niet weten van een gesprek onder vier ogen tussen Obama en Poetin, maar Gorbatsjov sluit niet uit dat dit nog verandert.

In een onderhoud met het Franse persagentschap AFP klinkt het: ‘Ik roep zonder dralen de president van de Verenigde Staten op een verantwoorde houding aan te nemen aangaande dit probleem en ik hoop dat een ontmoeting tussen hem en president Poetin zal plaatsvinden.’ De Russische houding in het nu al drie jaar durend conflict noemt hij ‘eerder constructief’.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zet de regering-Obama haar strijd verder voor de stemmen die nodig zijn voor een meerderheid voor de interventie. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Defensietegenhanger Chuck Hagel hebben dinsdagavond in Senaat urenlang een militaire interventie verdedigd. 

'Dit is niet het moment om toeschouwer van een bloedbad te zijn', voerde Kerry aan voor de verzamelde senatoren. 'Weigeren op te treden zou de geloofwaardigheid van andere Amerikaanse engagementen op veiligheidsvlak onderuit halen', trad Hagel hem bij. 'Denk maar aan het engagement van de Verenigde Staten om Iran te beletten een nucleair wapen te bekomen. Het woord van de Verenigde Staten moet iets betekenen.' 

Steun

Dinsdag verraste de Republikeine kopman, John Boehner, al door zijn volledige steun uit te spreken voor een interventie in Syrië. Ook de Republikeinse nummer twee van het Huis van Afgevaardigden Erik Cantor gaf zijn fiat. 

Toch betekent dat niet dat het pleit van de stemming al beslecht is. De Republikeinen zijn intern al langer sterk verdeeld, getuige het gekibbel eind december vorig jaar over de verhoging van het schuldenplafond. Ook de publieke opinie kan wel eens zwaar wegen op de stemming. In een peiling van ABC News en The Washington Post spreekt maar liefst 60 procent zich uit 

Veel zal waarschijnlijk afhangen van hoe ver de Amerikaanse president Obama de aanval wil laten reiken. Een resolutie die dinsdag werd uitgetekend geeft aan Obama de mogelijkheid om luchtaanvallen uit te voeren voor 60 dagen, met een mogelijke verlenging tot 90 dagen. Grondtroepen zijn evenwel uit den boze.

Voorlopig is er echter nog geen uitsluitsel over eventuele steun aan de rebellen. Dinsdag liet Obama voor het eerst verstaan dat aanvallen op de militaire capaciteit van Assad gepaard moeten gaan met steun aan de rebellen. In vergaderingen met parlementsleden zou de president al hebben laten verstaan dat de CIA bezig is met de training van  

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud