Advertentie

Obama: 'En nu aan het werk'

De Amerikaanse president, Barack Obama (foto: AFP) ©AFP

Het Amerikaanse Congres heeft vlak voor de deadline een verhoging van het schuldplafond goedgekeurd. De overheidsdiensten gaan na twee weken op waakvlam weer open. 'En nu weer aan het werk', vatte president Obama de toestand samen, na de zoveelste lastminutedeal om een niet te overziene begrotingscrisis af te wenden.

van onze correspondent in New York

Het initiatief van het akkoord kwam in de loop van woensdag van de Senaat. Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, en zijn Republikeinse collega Mitch McConnell ontmijnden de diepe politieke impasse met een compromis om het schuldplafond te verhogen en een einde te maken aan de twee weken oude government shutdown. 

Het akkoord laat toe dat de VS alsnog nieuwe schulden kunnen aangaan, en zo een potentiële catastrofale default vermijden. Het beruchte schuldplafond werd in mei van dit jaar al bereikt, maar sindsdien heeft de Amerikaanse schatkist zich van allerlei handigheden kunnen bedienen.

Die trukendoos zou echter volgens minister van Financiën Jack Lew vanaf 17 oktober zijn uitgeput. De Verenigde Staten konden zonder verhoging van het plafond in principe niet meer lang voldoen aan hun financiële verplichtingen. Dat zou gevaarlijke consequenties hebben op de financiële markten en voor de reële economie. 

Tegelijk lost het plan ook de government shutdown die sinds 1 oktober van kracht was op. Het plan voorziet in nieuwe financiering zodat de overheid vanaf donderdag weer open kan. De niet-essentiële overheidsdiensten in de VS lagen al 16 dagen stil bij gebrek aan geld. 

Stemming

Na de aankondiging van de deal tussen Reid en McConnell was het wel nog afwachten of de twee kamers van het Congres het plan zouden goedkeuren. Dat gebeurde uiteindelijk in de loop van de avond, lokale tijd. Eerste stemde de Senaat met overduidelijke meerderheid voor het wetsvoorstel. Slechts 18 van de 100 senatoren, allemaal Repubikeinen, stemden tegen.

Nadien keurde ook het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid vormen, temidden surrealistische taferelen het voorstel goed. Dat gebeurde met 285 stemmen voor en 144 tegen. Na het groen licht van het Huis kon president Obama zijn handtekening zetten en is de acute crisis, althans tot januari, afgewend. Bij de Republikeinen stemde wel een meerderheid tegen de deal.

Verzoening

'Dit is een tijd voor verzoening', zei senator Harry Reid bij de onthulling van zijn compromis. 'Dit geeft onze economie de stabiliteit die zo broodnodig is.'

Het compromis zegt dat het schuldplafond tot en met 7 februari wordt verhoogd. Dat moet beide partijen genoeg ruimte bieden om werk te maken van echte begrotingsonderhandelingen. Die zouden voor 13 december tot resultaat moeten leiden. Ook de geldkraan van de federale overheid zou weer geopend worden, tot 15 januari, waarmee de shutdown voorlopig ook ten einde zou zijn.

De crisis is dus voorlopig opgelost, maar het valt te vrezen dat Washington over enkele maanden voor exact hetzelfde probleem, een combinatie van een shutdown en een schuldplafond, staan. Volgens veel commentatoren in de VS doet het Congres niets meer dan het probleem voor zich uitschuiven.

Obamacare

De Republikeinse partij, en met name de radicale Tea Party-fractie, lokte deze impasse uit door een drooglegging of een uitstel te eisen van Obamacare, de ziekteverzekeringswet van president Barack Obama, in ruil voor een nieuwe begroting en een hoger schuldplafond.

Maar dat was van bij het begin een onhaalbare strijd. Obamacare blijft volledig overeind en de Republikeinen halen niets van hun eisen binnen in het akkoord en zagen de voorbije weken hun score in de peilingen een flinke duik nemen.

Boehner

De Republikeinse leider John Boehner, de voorzitter van het Huis, gaf in een interview met een lokaal radiostation van zijn thuisstaat Ohio toe dat zijn partij de verliezers van deze vertoning zijn. 'We hebben strijd geleverd, maar we hebben gewoon niet gewonnen.' 

De vertoning van de afgelopen weken legde nog een keer een grote verdeeldheid in Boehners partij bloot. Steeds meer gematigde Republikeinen nemen het niet dat een militante minderheid onder hun rangen voor een kamikazestrategie kiest.

Senator Ted Cruz uit Texas eiste in die zin de hoofdrol van deze crisis op door niet aflatend te eisen dat Obamacare wordt afgezwakt. Maar de dreigende vetopen van Obama heeft het gehaald. 

Witte Huis

President Obama sprak al vroeg zijn steun uit voor de deal. Er is volgens het Witte Huis al wel een prijs betaald voor het feit dat de VS zo dicht zijn gekomen bij het niet langer nakomen van hun financiële verplichtingen. 

'We moeten af van de gewoonte om ons te laten leiden door crisissen', zei Obama in een kort statement woensdagavond. Hij wees op de andere dossiers, zoals immigratiehervorming, die liggen te wachten. 'We kunnen nog veel bereiken als we allemaal proberen om vooruitgang te boeken in dit land.'

Obama ondertekende woensdagnacht nog het akkoord. De ongeveer 500.000 ambtenaren die door de shutdown thuis zaten kunnen daardoor donderdagochtend opnieuw aan de slag. 'En nu weer aan het werk', besloot de president de zoveelste begrotingscrisis met een tweet. 

Thanks to the millions of Americans who made their voices heard and helped bring the shutdown to an end. Now let's get back to work.— Barack ObamaGeverifieerd account (@BarackObama) undefined

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud