Amerika kiest voor Obama 2.0

De Democraat Barack Obama krijgt een tweede ambtstermijn als Amerikaans president. Obama haalde verrassend snel de cruciale 'kantelstaat' Ohio binnen en verspert zo zijn Republikeinse opponent Mitt Romney de weg naar het Witte Huis.

Van onze verslaggever in Chicago

'Vannacht, in deze verkiezingen, hebben jullie, het Amerikaanse volk, ons eraan herinnerd dat, hoewel het pad moeilijk is en de weg lang, we onszelf weer bijeen rapen, dat we terugvechten, en dat we weten dat het beste nog moet komen voor Amerika.'

Dat zei Obama dinsdagnacht laat in Chicago voor een publiek van 10.000 uitzinnige Democratische supporters in zijn overwinningsspeech. Eerder op de avond was verrassend snel duidelijk geworden dat de Amerikaanse kiezers de 44ste president van de Verenigde Staten een tweede ambstermijn gunnen. Obama haalde alle belangrijke kantelstaten binnen, enkel in Florida is het voorlopig nog te nipt.

Voor Mitt Romney zijn de verkiezingen geëindigd in een zware opdoffer. De Republikeinen geloofden dat ze een ernstige kans maakten om het Witte Huis te veroveren, zeker toen in de laatste weken voor de verkiezingen de peilingen erg krap werden. Maar Romney kon in geen enkele staat verrassen.

Zes jaar campagne

'Ik heb net de president gebeld om hem te feliciteren met zijn zege', zei Romney in zijn hoofdkwartier in Boston. 'Ik wens hem en zijn supporters veel succes. Amerika staat voor grote uitdagingen, en ik bid dat dat president succesvol is.'

Romney bedankte zijn fans en zijn familie. Voor hem is dinsdag een einde gekomen aan zes jaar lang campagne voeren, nadat hij in 2008 al eens tevergeefs aan de verkiezingen meedeed.

Obama daarentegen krijgt van de Amerikanen een tweede mandaat. In zijn toespraak benadrukte Obama dat hij de president wil zijn van een verenigd Amerika, van de rode én de blauwe staten. Een echo van de intenties waarmee hij in 2008 een eerste keer verkozen geraakte. 

'Of je voor mij gestemd hebt of niet, ik heb naar jullie geluisterd, ik heb van jullie geleerd en jullie hebben van mij een betere president gemaakt.'

Retoriek

De president knoopte weer aan met de retoriek waarmee hij vier jaar geleden zo veel harten veroverde. Hij sprak opnieuw over hoop en over grote ideeën voor het land, dingen die tijdens de campagne ver te zoeken waren. Maanden aan een stuk zat hij verwikkeld in een negatief geladen duel met Romney, maar nu hij dat van zich af kon gooien, kregen we opnieuw de idealistische Obama te zien.

'Wat Amerika zo groots maakt zijn de banden die het meest diverse land ter wereld samenhouden.'

Tweet

'Four more years', tweette Barack Obama om 5.16 uur Belgische tijd, 22.16 uur in 'thuisbasis' Chicago. Bij de tweet een foto waarbij Barack zijn vrouw Michelle innig omhelst.

Daarmee was de Amerikaanse president zegezeker. De tweet was na zo'n twintig minuten de populairste 'retweet' aller tijden. Enkele uren later gaf de Republikeinse rivaal zijn nederlaag toe en kon Obama zijn overwinningsrede houden in thuisbasis Chicago.

Four more years. 24.media.tumblr.com/tumblr_mcmhzbD... — Barack ObamaVerified (@BarackObama) 7 Nov 12

 

Even daarvoor hadden alle grote televisienetwerken - CNN, ABC, NBC en Fox - een overwinning voor de Democratische president voorspeld. Ohio, de ultieme 'kantelstaat', viel immers verrassend vroeg in het 'Obama-kamp'. Met 99 procent van de stemmen geteld heeft Obama (50%) uiteindelijk een vrij stevige voorsprong op Romney (48,3%).

Idem in Florida. In die zuidelijke staat was lang een ware nagelbijter aan de gang. Met 98 procent van de stemmen geteld heeft Obama (49,9%) op een totaal van 8 miljoen een voorsprong van 60.000 stemmen op Mitt Romney (49,2%). Maar de race is er voorlopig nog iets te nipt om een definitieve winnaar aan te duiden.

Pennsylvania was de eerste grote strijdstaat waar al officieel een winnaar was. De stemmen zijn er nog niet allemaal geteld, maar Barack Obama wint comfortabel. Met meer dan 99 procent van de stemmen, leidt de Democraat met dik 4 procentpunten voorsprong op de Republikeinse uitdager. Dat is opvallend: Mitt Romney ging er dinsdagmiddag nog snel campagne voeren.

Ook New Hampshire gaat naar de president. Dat is de staat waar Romney anderhalf jaar geleden zijn kandidatuur aankondigde en realistisch gezien de enige staat in het sterk Democratische noordoosten waar de Republikein enige kans maakte.

De zuidelijke 'swing state' North Carolina, in 2008 een verrassende 'scalp' voor Obama, herovert Mitt Romney wel. Maar Romney moest eigenlijk Florida én Ohio binnenrijven om een kans te maken. Te meer daar Obama de andere zuidelijke kantelstaat, Virginia, binnenhaalde.

Senaat

Behalve presidentsverkiezingen waren er ook verkiezingen voor het Congres. De situatie blijft daar hetzelfde: de Democraten blijven de Senaat domineren, terwijl de Republikeinen hun meerderheid behouden in het Huis van Afgevaardigden.

In de Senaat hebben de Democraten al twee belangrijke zeges op zak en kunnen ze hun nipte meerderheid houden. Democrate Elizabeth Warren won haar race in Massachusetts en versloeg Tea Party-kandidaat Scott Brown. Dat maakt van Massachusetts, de thuisstaat van Romney, weer een Democratisch bastion.

Ook in Indiana versloeg de Democratische kandidaat Joe Donnelly de Republikein Richard Mourdock, een kandidaat die Romney nog expliciet had gesteund. Mourdock leek zegezeker tot hij onlangs stelde dat zwangerschap steeds de 'de wil van God' is, ook als die zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Na gelijkaardige controversiële uitspraken verloor ook Republikein Todd Akin de strijd voor de Senaatszetel in Missouri.

Huis

Het Huis van Afgevaardigden daarentegen lijkt nog steviger in Republikeinse handen. Daar dikken de Republikeinen immers hun al comfortabele meerderheid met één zetel aan. Voorlopig zijn ze goed voor 222 zitjes, dat zijn er al vier meer dan de 218 nodig voor een meerderheid. De Democratische teller staat voorlopig op 163. 50 zitjes liggen nog in de balans.

In meerdere staten werden samen met de verkiezingen referenda gehouden over allerlei vaak 'progressieve' thema's. Zo keurden de staten Maine en Maryland het homohuwelijk goed. En in Colorado werd marihuana gelegaliseerd. Net als in Massachusetts, maar dan enkel voor medische doeleinden. 

'Popular vote'

Over de 'popular vote', het totale aantal stemmen dat in heel Amerika is uitgebracht, is nog geen uitsluitsel. Obama en Romney liggen er nek aan nek. Dus hoewel Obama een comfortabele zege boekte in het kiescollege, en zo opnieuw het Witte Huis won, verraadt die nipte uitslag in het totale aantal stemmen een diepe verdeeldheid in Amerika. 

Dat ontkende de president: 'We kunnen samen een toekomst kiezen, want ons land is niet zo verdeeld als onze politiek suggereert. Ons land is niet zo cynisch als de opiniemakers beweren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud