Obama lanceert ambitieus klimaatplan

Het klimaatplan van president Barack Obama is een van de belangrijkste initiatieven van zijn tweede ambtstermijn. ©EPA

De Verenigde Staten stellen maandag hun meest ambitieuze plan ooit voor om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In opdracht van president Barack Obama legt het ministerie van Milieu uitstootregels op aan bestaande elektriciteitscentrales.

Van onze correspondent in New York

Het Environmental Protection Agency (EPA) in de VS stelt maandag nieuwe regels voor die moeten leiden tot 30 procent minder uitstoot van vervuilende broeikasgassen tegen 2030 in vergelijking met het niveau van 2005. Het is het meest verregaande Amerikaanse initiatief ooit in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

De normen gelden voor bestaande elektriciteitscentrales, de grootste bron van koolstofdioxide in de atmosfeer. De grote meerderheid daarvan wekt elektriciteit op uit steenkool. De bedoeling is om de rol van die energiebron aanzienlijk te verkleinen.

Voor Obama gaat het om een van de de belangrijkste initiatieven van zijn tweede ambtstermijn. Er staat veel op het spel, want voorlopig wordt die tweede termijn vooral gekenmerkt door onuitgevoerde intenties. Zo liepen inspanningen om het wapenbezit te verstrengen met een sisser af en zit het plan om de immigratieregels te moderniseren muurvast.

Vernietigende kracht

Van het klimaat heeft Obama altijd een vooraanstaande doelstelling gemaakt. 'Generaties na de onze zullen we achterom kunnen kijken en kunnen zeggen: dit was het moment waarop de stijging van de zeespiegel een halt werd toegeroepen en waarop onze planeet begon te genezen', zei Obama in 2008 toen hij voor het eerst genomineerd was als Democratische presidentskandidaat. Na zijn verkiezing in 2012 klonk het: 'We willen dat onze kinderen kunnen leven in een Amerika dat niet bedreigd wordt door de vernietigende kracht van een opwarmende planeet.'

In zijn eerste termijn probeerde Obama al eens een uitstootbeperking door te voeren, maar hij botste toen op een weerspannig Congres. Er kwamen wel nieuwe regels voor de transportsector, na de energiesector de tweede grootste vervuiler. Door een decreet uit te vaardigen en het EPA in te schakelen omzeilt Obama nu het Congres, waar de Republikeinse oppositie zo goed als elk initiatief van het Witte Huis blokkeert.

Het EPA heeft via de zogenaamde Clean Air Act de autoriteit om toezicht te houden op de uitstoot van broeikasgassen. Het komende jaar gaat het agentschap advies inwinnen, tegen de zomer van 2015 moet de uistootbeperking van kracht zijn. 

Uitstootrechten

De voorstellen geven veel macht aan de deelstaten. Die krijgen de keuze uit meerdere opties om de uitstootnormen te bereiken. Zo kunnen ze kiezen voor de ontwikkeling van meer schone energie, voor meer elektriciteit uit aardgas of voor een systeem waarbij uitstootrechten worden verhandeld. Ze kunnen daarvoor hun eigen markt oprichten, of zich voegen bij de staten waar die markt al bestaat, zoals onder meer het geval is in negen noord-oostelijke staten. 

Naar verwachting zal het manoeuvre van Obama op veel protest botsen in Republikeinse en andere conservatieve kringen. Veel Republikeinen aanvaarden de wetenschappelijke aanwijzingen voor de menselijke oorzaak van de opwarming van de aarde bijvoorbeeld niet.

Maar ook Democratische partijgenoten uit staten met veel steenkoolactiviteit plannen zich te verzetten. De regels kunnen pijnlijke gevolgen hebben voor de lokale economie in staten als West Virginia, Kentucky en Wyoming. Daar beschuldigt men Obama van een 'war on coal', een oorlog tegen steenkool. 

China

De aankondiging van de EPA stond al langer gepland voor maandag 2 juni, maar The Wall Street Journal bemachtigde de details al aan de vooravond.

Met de uitstootnormen wil het Witte Huis een signaal sturen naar de rest van de wereld dat het de opwarming van de aarde ernstig neemt. De VS zijn onlangs door China voorbijgestoken als grootste vervuiler ter wereld.

De VS zouden met de nieuwe regels tegemoetkomen aan de beloften die ze deden in het kader van het klimaatakkoord dat de Verenigde Naties sloten in Kopenhagen in 2009. Toen werd afgesproken om tegen 2020 de uitstoot met 17 procent terug te schroeven ten opzichte van het niveau van 2005, en tegen 2050 met 83 procent.

Tussen 2005 en 2012 is de Amerikaanse uitstoot al met 10 procent afgenomen door de recessie en door het oprukkende belang van aardgas als energiebron. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud