Obama onderbreekt vakantie voor begroting

Traditioneel staat de activiteit op Capitol Hill met Kerstmis op een erg laag pitje (foto: Photo News) ©Photo News

De Amerikaanse president Barack Obama keert vervroegd terug van zijn kerstvakantie op Hawaii voor de onderhandelingen over de begrotingsafgrond. Na de mislukte onderhandelingen in het Huis van Afgevaardigden zijn alle ogen gericht op de Senaat.

Wie denkt dat Washington rond Kerstmis gonsde van de bedrijvigheid om luttele dagen voor de deadline van 31 december een begrotingsdeal uit te te dokteren, zit fout. Het Congres was op kerstreces en ook president Barack Obama bracht de kerstperiode traditioneel door op Hawaii. Het Witte Huis meldt dat de president donderdag toch vervroegd terug komt naar Washington. 

Even pro memorie: zonder deal stevenen de VS begin 2013 af een 'begrotingsafgrond'. Daarmee omschrijven economen een plotse verstrenging van de openbare financiën ten belope van een forse 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zo'n verstrakking zou voldoende zijn om een moeilijk op toerental rakende economie voor het eerst sinds midden 2009 weer in een recessie te doen sukkelen.

Automatische besparingen zonder deal

  • Expiratie steun aan langdurig werklozen: 26 miljard dollar
  • Lagere Medicare-betalingen aan dokters: 11 miljard
  • Diverse federale uitgaven, vooral Pentagon: 65 miljard

De afgrond bestaat in essentie uit twee delen: ten eerste verstrijken zonder deal op 31 december de belastingverlaging die toenmalige president Bush in 2002 invoerde. Daardoor zouden de Amerikanen berekend over heel 2013 hun belastingsfactuur met 400 miljard dollar zien toenemen.

Ten tweede gaan zonder deal ook automatische besparingen in. Dat is een gevolg van een lastminute-akkoord dat het Democratische Witte Huis in augustus 2011 sloot met de Republikeinse oppositie om het schuldenplafond op te trekken.

Dat akkoord vermeed toen dat de VS geen 'verse' schulden meer konden aangaan en de overheid drooggelegd werd, maar voorzag wel in automatische besparingen (zie lijstje hiernaast) vanaf 1 januari 2013 als er tegen dan een langetermijnoplossing voor de begroting was. Die oplossing is dus veraf.

Boehner

Samen dus een impact van een slordige 500 miljard dollar voor de Amerikaanse economie. Maar vooralsnog lijkt politiek Washington veeleer murw. Een deal lijkt veraf nu John Boehner, de leider van de Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, vlak voor het kerstreces een zware nederlaag te slikken kreeg.

De tegenstand kwam van de eigen achterban: de rechtervleugel van de Republikeinen zijn mordicus tegen elke belastingverhoging, ook al voorzag het 'plan B' van Boehner alleen in hogere belastingen voor de 0,3 procent van de Amerikanen die jaarlijks meer dan 1 miljoen verdienen.

Boehner schoof vorige donderdagavond dan maar de hete aardappel door naar de Democraten, die het Witte Huis en de Senaat controleren. Maar volgens Amerikaanse media hebben Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, en Mitch McConnell, de Republikeinse voorman in de Senaat, zelfs nog geen verkennende gesprekken gevoerd. 'We hebben geen idee wat senator Reid plant', liet een woordvoerder van McConnell weten. 'Hij onderhandelt niet met ons en de president is de stad uit', klonk het lakoniek.

Reid zelf lijkt voorlopig vooral op Twitter actief. 'Er zullen zeer ernstige gevolgen zijn voor miljoenen Amerikanen als er geen deal komt', tweette de senator uit Nevada vlak voor het reces. Sindsdien heerst radiostilte.

Net als de president keren de Amerikaanse Congresleden pas ten vroegste donderdag, vier dagen voor nieuwjaar dus, terug. President Obama liet vrijdag weten naar een interimakkoord te streven, maar niemand lijkt goed te weten hoe zo'n deal er moet uitzien. De enige duidelijkheid is dat Republikeinen en Democraten een pokerspel voeren om te zien wie eerst met de ogen knippert. 'Het kan geen kwaad even te wachten om te zien of Boehner weer aan de tafel komt', liet een vrij cynische Democratische bron aan The Wall Street Journal weten.

There will be very serious consequences for millions of families if Congress fails to act — Senator Harry ReidVerified (@SenatorReid) 21 Dec 12

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud