Rome brandhaard van 'indignados'

Rellen op het voorplein van de basiliek van Sint-Jan van Lateranen, in het centrum van Rome (foto: Photo News)

Van Tokio over Rome tot Brussel vonden er zaterdag wereldwijd protesten plaats tegen de toenemende inkomensongelijkheid. De grootste opkomst was in Rome, waar het tot zware rellen kwam.

Occupy Wall Street, de beweging die de sociale ongelijkheid en de financiële elite aanklaagt, krijgt steeds meer tractie. De manifestanten organiseren zich via sociale media en zijn geïnspireerd door de beweging Occupy Wall Street en de Spaanse 'indignados'.

De beweging riep 15 oktober uit tot de internationale dag van solidariteit tegen de hebzucht en de corruptie bij '1 procent van de bevolking'. De manifestanten vertegenwoordigen naar eigen zeggen 'de overige 99 procent van de bevolking', die niet tot de rijke elite behoort.

In Italië kwamen tienduizenden mensen op straat. Volgens Italiaanse media hebben enkele vermomde demonstranten meerdere auto's in brand gestoken. Anderen verbrandden de Italiaanse en Europese vlag aan een hotel. Bij enkele banken werden de ramen ingeslagen.

De rellen in Rome eisten naar verluidt zo'n 70 gewonden. In Rome vermengde de woede tegen bankiers zich met woede tegen premier Berlusconi en dat zorgde duidelijk voor een explosieve cocktail.

Brussel

In Brussel scharen de indignados, een beweging die in Spanje ontstond op 15 mei uit protest tegen kapitalisme, zich achter de Occupy Wall Street beweging. Betogers uit heel Europa zakten af naar Brussel.

Een deel daarvan kwam te voet. Volgens een woordvoerder van de Indignados, Spaans voor de verontwaardigden, moet 15 oktober het startpunt worden voor een 'hete herfst'. In Brussel vertrokken volgens de politie 6.000 à 6.500 betogers om 14.30 uur aan het Noordstation. De betoging trok naar de kleine Brusselse ring en passeerde langs Euroclear, het Dexia-hoofdkantoor en de Brusselse beurs om te eindigen op het Schumanplein voor de Europese instellingen.

Zo'n 500 betogers moest uiteindelijk de nacht doorbrengen in het Jubelpark. Ze waren niet langer welkom in de gebouwen van de Hogeschool en Universiteit Brussel in Koekelberg, omdat de indignados 'de veiligheids- en hygiënevoorschriften niet respecteerden'.

Zuccotti Park

De protesten van Occupy Wall Street begonnen oorspronkelijk op 17 september in New York en zwermden uit richting andere Amerikaanse steden als Denver, Boston en San Francisco. Vrijdag kregen de bezetters van Zuccotti Park, al een maand lang omgedoopt tot Liberty Plaza, een stevige morele opsteker. Een nieuwe clash met de politie dreigde omdat de betogers verplicht werden het park (tijdelijk) te verlaten voor een schoonmaakbeurt.

Via de sociale media riepen de betogers op tot massale aanwezigheid om zich te verzetten. Om de potjes niet te laten overkoken zag eigenaar Brookfield Properties af van de ontruiming. Een grote boost voor het moreel van de manifestanten, die nu al een maand kamperen in het hart van het Financial District in Manhattan.

Wall Street is bang

'Wij zijn aan de winnende hand en Wall Street is bang', stond vrijdag te lezen op de website. 'Deze beweging wint aan momentum en is too big to fail.' Het basiskamp van de beweging om de hoek van Wall Street blijft dus nog wel even bezet, en intussen slaat de boosheid ook over naar plaatsen buiten de Amerikaanse grenzen. Dezelfde website voorspelt dat dit weekend actie wordt gevoerd in 82 landen over heel de wereld.

De beweging is geïnspireerd door de spontane revoluties in de Arabische wereld en de massaprotesten in Spanje en Griekenland uit onvrede met de sociaal-economische situatie.

Occupy Wall Street is een leiderloze beweging. In een maand tijd is de bezetting uitgegroeid tot een mainstream fenomeen in de Verenigde Staten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud