Republikeinen willen terug naar goudstandaard

De kandidaat van de Republikeinen, Mitt Romney.

Het spook van de goudstandaard waart opnieuw rond in de Amerikaanse politiek. De Republikeinse partij zal op de verkiezingsconventie volgende week in Tampa ijveren voor een 'goudcommissie' die moet onderzoek of de link tussen de dollar en goud opnieuw hersteld kan worden. Ook de Federal Reserve mag zich aan een forse audit verwachten, als het van de 'Grand Old Party' (GOP) afhangt.

Met de voorstellen willen de Republikeinen de klok terugdraaien naar 1971 toen de VS, onder Richard Nixon, de goudstandaard loslieten. Een goudstandaard betekent dat de waarde van de dollar gekoppeld wordt aan de goudvoorraad van een land. In een ideaal systeem kan er dus niet meer geld in omloop zijn dan dan door de goudvoorraad wordt gedekt.

Voorstanders van de goudstandaard stellen dat de afschaffing van het systeem geleid heeft tot inflatie, of geldontwaarding, wat leidt tot verarming. De fanatiekste onder hen beschuldigen de overheid zelfs van diefstal en zijn visceraal afkerig van enige overheidsinmenging in het economische beleid. Critici werpen echter op dat een terugkeer naar de goudstandaard de economie net volatieler zal maken omdat de capaciteit van de overheid om bij te sturen verdwijnt.

De voorstellen tonen aan hoe de libertaire visie van Republikeinen als Ron Paul in het Republikeinse gedachtengoed doorgesijpeld zijn. Al haastte Marsha Blackburn, een Republikeins parlementslid uit Tennessee zich in Financial Times om dat te ontkrachten. 'Dit is niet om de Ron Paul-aanhangers tegemoet te komen. Dit zijn gewoon dingen waar alle Republikeinen het over eens zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect