Republikeins 'Plan B' voor begroting flopt

John Boehner, de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden (foto: AFP) ©AFP

Het Republikeinse 'plan B' om een Amerikaanse begrotingscrisis af te wenden, is geflopt. Onder druk van de rechtervleugel van de partij kwam het in het Huis van Afgevaardigden niet eens tot een stemming.

De gesprekken om een Amerikaanse begrotingsafgrond te vermijden, zitten in het slop. Met die afgrond doelen economen op het risico dat de Amerikaanse economie begin 2013 kopje-onder gaat, omdat zonder politiek akkoord tegelijk de belastingverlagingen van ex-president Bush aflopen én automatische besparingen in werking treden.

John Boehner, de leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, werkte aan een 'plan B', dat in stevige besparingen en een beperkte verhoging van de belastingen voor de rijkste Amerikanen - met een jaarinkomen van meer dan 1 miljoen dollar - voorzag. Veel kans maakte het plan sowieso niet: Harry Reid, de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, liet al verstaan dat het plan niet zou passeren wegens veel te weinig verregaand.

Maar de verrassing is dat het plan B zelfs niet door het Huis raakte. Meer nog: het kwam donderdagavond niet eens tot een stemming, omdat de rechtervleugel van de Republikeinen het plan dan weer veel te verregaand vond. De conservatieve vleugel van de partij lijkt nog steeds gekant tegen elke vorm van hogere belastingen.

Misrekening

Een serieuze misrekening van Boehner. Die had gehoopt met een eendrachtige partij front te kunnen vormen voor de onderhandelingen met de Democraten in het Witte Huis en de Senaat.

Boehner probeert nu de hete aardappel weer door te schuiven naar het Witte Huis. 'Nu is het aan de president en senator Reid om met wetgeving te komen die de begrotingsafgrond afwendt', zei Boehner in een mededeling.

'De prioriteit is te verzekeren dat 98 procent van de Amerikanen en 97 procent van de kmo's over een paar dagen niet met hogere belastingen geconfronteerd wordt', liet een woordvoerder van het Witte Huis in een reactie weten. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud