Advertentie
Advertentie

Rusland lid van WHO

President Poetin Foto: Sergei Karpukhin

Rusland is na achttien jaar onderhandelen toegetreden als 156ste lid van Wereldhandelsorganisatie (WHO). President Poetin heeft het akkoord ondertekend.

De ondertekening was slechts een formaliteit meer. Het Russische parlement gaf eerder al groen licht om het land te laten toetreden tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Door het akkoord zullen de invoerrechten er dalen van gemiddeld 9,5 procent vandaag tot 6 procent in 2015. De Russische staatskas zou volgend jaar wel 188 miljard roebel (4,66 miljard euro) mislopen door de verlaging van de importtarieven. Moskou hoopt de groei van de economie door de toetreding wel met 11 procent te kunnen verhogen.

Poetin blokkeerde jarenlang de toetreding van het BRIC-land (behalve Rusland India, China en Brazilië). Hij wed een pleitbezorger toen de desastreuze impact van de economische crisis op de Russische economie duidelijk werd.

Al in 1993 diende het land een aanvraag in om toe te treden. Maar pas in december 2011 werd een principieel akkoord bereikt tussen Rusland en de WHO-leden.

Ruslans is vandaag de negende economische macht in de wereld.

Agentenwet

Poetin ondertekende ook een wet dat niet-gouvernementele organisaties definieert als 'buitenlandse agenten'. Onder de nieuwe wet moeten onafhankelijke organisaties alle hulp vanuit het buitenland openbaar maken. Zoniet riskeren ze een boete of gevangenisstraffen. Mensenrechtenactivisten voelen zich geviseerd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud