Advertentie
Advertentie

Russisch asiel voor Snowden

Edward Snowden, oud-medewerker van de NSA. - Foto: The Guardian ©REUTERS

Klokkenluider Edward Snowden heeft de luchthaven van Moskou verlaten. Hij kan tijdelijk in Rusland blijven.

Edward Snowden heeft zijn verblijf in de luchthaven van Moskou vandaag beëindigd. Snowden stelde begin juni als oud-medewerker van de Amerikaanse geheime dienst NSA de massale afluisterpraktijken van die dienst aan de kaak. Na een kort verblijf in Hongkong zocht hij op 23 juni zijn toevlucht in Rusland en vroeg daar asiel aan, uit vrees voor Washington, dat zijn uitlevering eiste.

Vandaag verkreeg hij via zijn Russische advocaat Anatoly Kucherena eindelijk de benodigde papieren van de Russische overheidsdienst voor migratie. Snowden kan zich nu tijdelijk volledig vrij op Russische bodem begeven. Volgens de klokkenluidersite WikiLeaks zou Snowden nu een vluchtelingenstatuut genieten en kan hij daardoor rekenen op asiel in Rusland voor minstens een jaar.

Op de Russische staatstelevisie werd meteen gemeld dat Snowden nu onderweg zou zijn naar een 'beveiligde locatie' en daarbij bijgestaan zou worden door zijn advocaat en Sarah Harrison, vertegenwoordigster van WikiLeaks. Snowden zou geen onderdak zoeken in een van de ambassades in Moskou, hoewel zowel Nicaragua, Bolivia als Venezuela hem permanent onderdak willen geven.

Snowden liet via de klokkenluidersite Wikileaks weten dat de beslissing van Rusland om hem asiel te geven 'een overwinning was voor de rechtstaat'. Hij haalde ook fors uit naar de Obama-administratie. 'De afgelopen acht weken heeft de Obama-administratie getoond totaal geen respect te hebben voor de internationale of nationale wetten.'

VS

Het is afwachten welke gevolgen het verblijf van Snowden heeft voor de banden tussen Rusland en de Verenigde Staten, die de uitlevering van Snowden eisen. Hoge functionarissen van het Kremlin verklaarden al aan het persbureau Reuters dat de case-Snowden 'te onbelangrijk' is om de banden tussen de twee grootmachten werkelijk te beschadigen.

Het is wel de vraag of de Amerikaanse president Obama Rusland in september nog zal bezoeken. Aanvankelijk was Obama van plan om in de marge van de G20, de top van de rijkste 19 industrielanden en de Europese Unie, ook een individueel bezoek te brengen aan Russisch president Vladimir Poetin, maar dat zou nu onzeker zijn. Functionarissen van het Kremlin zeggen dat er voorlopig geen signaal is dat Obama niet zou komen.

Afluisterprogramma

Snowden was een IT-consultant voor de NSA, die begin juni bekendmaakte dat de geheime dienst zich op grote schaal te buiten ging aan internetspionage en afluisterpraktijken. Al sinds 2007 zou de NSA in staat geweest zijn om zowel binnen als buiten de VS massaal internetconversaties en telefoongesprekken te onderscheppen, via verschillende programma's, zoals het PRISM-programma.

In het PRISM-programma werden grote internetspelers zoals Facebook, YouTube, Google, Apple en andere gedwongen om gegevens door te spelen aan de NSA. Later raakte echter bekend dat de NSA zelf ook rechtstreeks aan die gegevens kon geraken.

Onderzoek

Uit een onderzoek gevoerd door de Universiteit Quinnipiac blijkt dat 55 procent van de Amerikaanse kiezers Snowden als een klokkeluider beschouwen en niet als een verrader. Toch vindt 34 van de ondervraagden dat hij zijn land verraden heeft. 11 procent wenste zich niet uit te spreken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud