Venezuela devalueert munt met 32 procent

©REUTERS

De Venezolaanse regering heeft de nationale munt - de bolivar - met 32 procent gedevalueerd. De maatregel maakt volgens analisten geen einde aan de economische problemen van het land.

Minister van Planning en Financiën, Jorge Giordani, maakte de devaluatie van de bolivar bekend. De maatregel gaat officieel komende woensdag in. De beslissing werd naar verluidt genomen door president Hugo Chávez, die al twee maanden in een ziekenhuis in Cuba ligt.

De wisselkoers, die onderworpen is aan een strikte controle, ging van 4,30 naar 6,30 bolivar per Amerikaanse dollar. De autoriteiten verbieden ook iedere vermelding van de bolivar op de zwarte markt.

'Het doel is om kosten te verminderen en de beste economische resultaten te halen', zei Giordani. De Venezolaanse staatsboekhouding zit in moeilijke papieren. Het begrotingstekort verdrievoudigde vorig jaar door een forse verhoging van de uitgaven.

Deviezen

Giordani kondigde ook de creatie aan van het Hoogste Orgaan voor de Optimalisering van het Monetaire Systeem. Dat bestaat uit de centrale bank, het ministerie van Financiën en het ministerie van Mijnen en Olie, de belangrijkste bron van deviezen vanwege de grote oliereserves.

Het nieuwe organisme moet prioriteiten vastleggen bij het toewijzen van deviezen per sector, en werd vooral opgericht om de inflatie van meer dan 20 procent per jaar terug te dringen.

De voorzitter van de centrale bank, Nelson Merentes kondigde het afschaffen van Sitme aan, het systeem dat toeliet om de bolivar om te wisselen op een secundaire markt, tegen 5,30 voor een dollar. Het systeem werd gebruikt in talrijke economische sectoren.

Bedreiging

'Deze aankondiging gaat een zeer belangrijke inflatoire impact hebben', zegt economist Jesus Cacique, professor aan de Preston Universiteit van Venezuela. En dat is een bedreiging voor de populariteit van Chávez.

Cacique: 'Als de regering de devaluatie gebruikt als een geïsoleerde maatregel om het begrotingstekort te bestrijden, zonder de privé-sector te steunen, gaan deze ingrepen de problemen van Venezuela ten gronde niet oplossen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content