Verhofstadt voor bewapening Syrische oppositie

Guy Verhofstadt (foto: Bert Van Den Broucke) ©Photo News

De Europarlementariër Guy Verhofstadt pleit samen met de Nederlandse liberaal Hans van Baalen voor bewapening van de Syrische oppositie. De burgeroorlog zou hiermee snel tot een eind kunnen komen.

De twee liberalen willen dat een coalitie van gelijkgestemde landen het Vrije Syrische Leger met wapenleveringen steunt. Ook zou er een vliegverbod moeten worden afgedwongen boven Syrië. 

Verhofstadt en van Baalen spraken eerder vandaag met Selim Idriss, een generaal van het Vrije Syrische Leger. De ontmoeting vond plaats in Brussel.

Volgens Idriss zou het Vrije Syrische Leger met antitank- en luchtdoelwapens binnen een maand het leger van president Assad een fatale slag toe kunnen brengen. Volgens de generaal kan hiermee ook voorkomen worden dat de islamitische extremisten de opstand kapen.

De Arabische Liga kwam vandaag overeen dat de Arabische staten vrij zijn om de oppositie militair te steunen. Dat staat in een voorlopig akkoord van de Liga. Eerder kwamen de Arabische staten al overeen dat de oppositie humanitaire en diplomatieke hulp moeten krijgen.

Verenigd Koninkrijk levert 'niet-dodelijke' apparatuur

Het Verenigd Koninkrijk gaat gepantserde auto's en kogelvrije vesten aan de Syrische oppositie leveren. Het zal enkel 'niet-dodelijke' apparatuur leveren.

Onder de 'niet-dodelijke' apparatuur vallen verder communicatiemiddelen en apparatuur voor reddingsacties. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague. De gepantserde voertuigen die geleverd zullen worden, zijn volgens de minister niet voor gevechtsdoeleinden, maar worden geleverd zodat de Syrische oppositie zich veilig kan verplaatsen.

De Brit stelt dat het een 'noodzakelijke, proportionele en wettelijke' reactie is op 'het extreem menselijk lijden'. Hague benadrukt dat het Verenigd Koninkrijk geen wapens zal leveren. Het gaat alleen om 'assistentie, advies en training' van de oppositie.

De verandering in het beleid komt nadat de VS vorige week aangaf 46 miljoen euro aan 'niet-dodelijke apparatuur' te leveren. 

Miljoen vluchtelingen

In Syrië zijn in twee jaar tijd 70.000 mensen omgekomen en meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen. De vluchtelingen zijn naar Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte getrokken. De bevolking in Libanon is met 10 procent toegenomen sinds de burgeroorlog startte.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud