'Dag van liefde voor de profeet' in Pakistan ontaardt

Een brandende filmzaal in Peshawar. (foto reuters)

De Pakistaanse regering heeft vrijdag tot ‘vrije dag van liefde voor de profeet’ uitgeroepen en laat de Pakistani toe te protesteren tegen de Amerikaanse film 'Innocence of Muslims'. Ze hoopte op een vreedzame betoging, maar intussen zijn al 17 doden te betreuren.

In de noordwestelijke stad Peshawar werden twee bioscoopzalen in brand gestoken, als symbolisch protest tegen de film 'Innocence of Muslims’, die de profeet Mohammed als een mislukkeling neerzet. Een manifestant kwam om het leven toen een veiligheidsman van een zaal het vuur opende op de menigte die de zaal kort en klein hadden geslagen en in brand hadden gestoken. In grote steden als Karachi en Lahore was het onrustig en moesten banken en fastfoodrestaurants er aan geloven. In Karachi alleen al kwamen zeker 14 mensen om het leven.

Ook de versterkte ambassadewijk in Islamabad werd aangevallen. De politie ketste de aanvallen af, eerst met traangas en rubberen kogels en vervolgens zelfs met scherp.

Alle Pakistanen kregen vandaag vrijaf om te betogen tegen de anti-Mohammedfilm. De Verenigde Staten vrezen voor imagoschade en om die te beperken hebben ze zendtijd op Pakistaanse televisiezenders gekocht. Op zeven zenders loopt een spotje van de Amerikaanse regering waarin die zich van de video distantieert, aldus adjunct-woordvoerster Victoria Nuland van het State Department.

In het korte spotje zegt president Barack Obama dat zijn land er een is dat sinds zijn oprichting alle geloofsovertuigingen aanvaardt. Minister van Buitenlandse zaken Hillary Clinton beklemtoont van haar kant dat de VS niets met de video te maken hebben. Volgens Nuland hebben de spotjes 70.000 dollar (54.000 euro) gekost. De zeven zenders kunnen negentig miljoen Pakistani bereiken..

Ook in andere moslimlanden is betoogd, waarbij sommigen Amerikaanse vlaggen hebben verbrand en poppen van Barack Obama in brand staken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect