Advertentie

Washington bereikt begrotingsakkoord

Republikein Paul Ryan en Democrate Patty Murray onderhandelden over het begrotingsakkoord en stelden het dinsdagavond voor - Foto Bloomberg ©Bloomberg

Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres hebben onverhoopt een akkoord bereikt over een begroting voor de komende twee jaar. De deal oogt mager, maar het is de eerste doorbraak in jaren.

Van onze correspondent in New York

Het was een ongewoon beeld dinsdagavond toen Republikein Paul Ryan en Democrate Patty Murray zij aan zij een budgettair akkoord presenteerden. Het is de eerste verzoening tussen de twee partijen na drie jaar van onafgebroken fiscale impasse in Washington.

De deal financiert de overheid voor de komende twee jaar. Het risico op een nieuwe government shutdown en al het bijbehorende politieke drama, zoals in oktober nog het geval was, is daarmee minstens tot eind 2015 van de baan. Het voltallige Congres (Huis en Senaat) moeten het compromis wel nog goedkeuren.

'Ik ben heel trots dat ik hier vanavond met Paul Ryan sta. We hebben de stilstand doorbroken en met een compromis tussen de twee partijen bereikt dat een government shutdown in januari vermijdt', zei de Democratische senatrice Patty Murray bij de aankondiging dinsdagavond.

'Dit is een duidelijke verbetering in vergelijking met de status quo', voegde Ryan daaraan toe. Ryan was vorig jaar nog de running mate van de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney.

Bescheiden

Het compromis maakt een einde aan de zogenaamde sequester, een ronde agressieve besparingen van 65 miljard dollar die vooral het ministerie van Defensie zouden treffen. 

Het akkoord wordt door politieke analisten eerder als een bescheiden pakket onthaald. Het biedt geen oplossingen voor de ontsporende sociale uitgaven en al evenmin een vereenvoudiging van het heel complexe belastingsysteem.

Maar de deal brengt wel stabiliteit op begrotingsvlak voor twee jaar. Dat is niet meer het geval geweest sinds begin 2011, toen de Republikeinse oppositie de meerderheid in het Huis bemachtigde en van fiscale discipline een hoofddoel maakten. Sindsdien clashten Democraten en Republikeinen bij elke mogelijke gelegenheid die met begroting te maken had, met algehele impasse tot gevolg.

'We sleepten ons van crisis naar crisis, sprongen van klif naar klif. Die onzekerheid was dramatisch voor onze fragiele economie', zei Murray daarover.

Niet ideaal

Lang niet iedereen reageerde enthousiast. Vanuit conservatieve hoek kwam meteen de oproep aan de Congresleden om tegen het akkoord te stemmen. Dat kamp van de Republikeinen wilde de drastische besparingen het liefst behouden. 

'Het pakket is niet ideaal. Maar in een verdeeld Congres krijg je niet altijd wat je wil', zei Ryan over de kritiek van zijn partijgenoten.

Maar ook Democraten moeten toegeven. Zij hadden graag een verlenging gezien van uitkeringen voor langdurig werklozen, maar die komt er niet. Dat betekent dat ruim een miljoen langdurig werklozen vanaf januari hun steun verliezen.

'Dit akkoord bevat niet alles dat ik graag had gezien', liet president Barack Obama via een mededeling weten. 'En ik ben er zeker van dat veel Republikeinen er ook zo over denken. Zo gaat dat met compromissen. Maar het is een goede zaak dat Democraten en Republikeinen erin geslaagd zijn om samen te komen en een einde te maken aan de cyclus van kortzichtige crisispolitiek.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud