'Yellen dicht bij Fed-benoeming'

Vicevoorzitter Janet Yellen ligt in koppositie. - Foto: Gary Cameron ©REUTERS

Steeds meer signalen wijzen op een nakende aanstelling van de huidige vicevoorzitter Janet Yellen als nieuwe voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank. Witte Huis-medewerkers zijn volgens berichten begonnen met het peilen naar de steun voor Yellen onder de Democratische senatoren.

Medewerkers van de Amerikaanse president Barack Obama zijn begonnen met het aanspreken van Democratische senatoren om het pad te effenen voor de aanstelling van een nieuwe voorzitter van de Federal Reserve. Daarbij zou expliciet de naam van de huidige vicevoorzitter Janet Yellen gevallen zijn, bevestigden een drietal medewerkers van Democratische senatoren aan het persbureau Bloomberg.

Nadat topkandidaat Larry Summers zich terugtrok uit de race voor het voorzitterschap, omdat hij niet goed viel bij de Democratische senatoren, is dit een nieuw teken dat Yellen dicht bij de topfunctie staat. Yellen staat bekend binnen de Federal Reserve als een 'duif'. Dat betekent dat ze de historisch lage nulrente waarschijnlijk niet zo snel zal optrekken, om de prille economische groei niet te fnuiken.

Een ander duwtje in de rug voor Yellen kan de steun zijn van de vooraanstaande Democratische senator Charles Schumer, die gisteren Yellen 'een uitstekende keuze' noemde. Schumer is in de Senaat de Democratische nummer drie en een belangrijk lid in de commissie die zich moet buigen over de aanstelling van een nieuwe voorzitter voor de Fed.

Stimulus

Yellen wacht de zware taak de stimulus die voorganger Ben Bernanke toediende terug te schroeven, zonder zware ongevallen op de financiële markten te veroorzaken. Zelfs het vooruitzicht dat de Amerikaanse centrale bankiers hun stimulus een beetje zouden 'temperen', stuurde de voorbije maanden de Amerikaanse lange rente stevig hoger. En dat deed dan weer Bernanke woensdagavond onverwacht besluiten het rempedaal nog niét in te duwen.

Onder het crisisbeleid van Bernanke zwol de balans van de Fed aan van zo'n 800 miljard dollar midden 2008 tot meer dan 3.600 miljard dollar nu (zie grafiek onderaan). Door opeenvolgende inkoopprogramma's zit de centrale bank op een berg van meer dan 2.000 miljard dollar staatspapier, een zesde van de totale publieke verhandelde overheidsschuld.

Cheerleader

De voorbije jaren ontpopte Yellen zich als vicevoorzitter in meerdere toespraken tot een van de grootste 'cheerleaders' voor het stimulusbeleid van voorzitter Ben Bernanke.

Eerder dit jaar erkende ze dat het extreem soepele beleid risico's heeft, omdat beleggers dan aangemoedigd worden te veel schulden aan te gaan. Maar volgens haar is het risico groter dat een leger langdurig werklozen zware schade toebrengt aan de arbeidsmarkt en productiecapaciteit van de economie. 'Wegens die risico's is er nood aan een stimulerend beleid dat een stevig herstel en snellere groei in tewerkstelling ondersteunt', besloot Yellen in maart in een toespraak.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect