Advertentie
Advertentie

'Zeepeil stijgt alarmerend snel'

De regering van de Malediven vergadert in 2009 onder water om de opwarming van de aarde aan te kaarten. (Foto: EPA)

'Het zeepeil stijgt 60 procent sneller dan de huidige VN-projecties en brengt laaggelegen gebieden van Miami tot de Malediven in gevaar.' In de marge van de klimaattop in Doha schetst een rapport een zorgwekkend beeld.

In de hoofdstad van Qatar zijn momenteel vertegenwoordigers van bijna 200 landen bij elkaar op een VN-klimaattop om te overleggen hoe ze de opwarming van de aarde kunnen afremmen en op welke manier ze arme landen kunnen helpen zich aan te passen aan de veranderende klimaatomstandigheden. De verwachtingen voor de top zijn erg laag gespannen. In de marge van conferentie waarschuwt een rapport dat het zeeniveau veel sneller stijgt dan gedacht.

Het Potsdam Instituut voert onderzoek naar de impact van het klimaat. Het onderzoek vergelijkt de VN-projecties met wat metingen van begin jaren '90 tot 2011 aantonen en kwam tot een schokkende vaststelling. 'Het zeepeil stijgt 60 procent sneller dan de huidige VN-projecties en brengt laaggelegen gebieden van Miami tot de Malediven in gevaar', stelt Stefan Rahmstorf, hoofdonderzoeker bij het Duitse instituut.

'De opwarming van de aarde vertraagt niet en loopt ook niet achter op de VN-projecties', zegt Rahmstorf. 'Uit ons onderzoek van satellietgegevens blijkt dat het peil van de zee jaarlijks 3,2 mm stijgt. Dat is 60 procent meer dan de jaarlijkse stijging met 2 mm die het 'Intergovernmental Panel on Climat Change' (IPCC) voor dezelfde periode voorzag. Dit kan er op wijzen dat ook de toekomstvoorspellingen van het IPCC fout zullen blijken', aldus de auteur van het rapport.

Het laatste rapport van het IPCC uit 2007 sprak van een stijging tussen 18 en 59 cm deze eeuw zonder het versneld smelten van het ijs in Groenland en Antarctica in rekening te brengen. De geloofwaardigheid van het IPCC-rapport werd onderuit gehaald door klimaat-sceptici toen het VN-panel moest toegeven dat het smelten van gletsjers in de Himalaya minder snel ging dan in hun rapport stond vermeld.

Volgens de nieuwe studie onderschatte het VN-klimaatpanel het probleem zelfs. Volgens het Potsdam Instituut zal het zeepeil de komende eeuw tussen 50 cm en 1 m stijgen, zonder zelfs rekening te houden met een verdere toename van broeikasgassen. Laaggelegen gebieden als de eilanden in de Stille Oceaan, maar ook erg dichtbevolkte gebieden als Bangladesh lopen een toenemend risico op overstromingen, bodemerosie of zelfs om volledig onder water te komen staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud