Advertentie

'Griekenland boekt te weinig vooruitgang'

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep en Nederlands financieminister. (foto: EPA) ©EPA

Voor aanvang van het maandelijkse beraad van de ministers van Financiën van de eurolanden heeft voorzitter Jeroen Dijsselbloem in Brussel zijn beklag gemaakt over de stokkende hervormingen in Griekenland. 'De voortgang is natuurlijk veel te weinig', aldus de Nederlander.

Griekenland voert al sinds september gesprekken met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds over de vrijmaking van een nieuwe schijf geld uit het steunprogramma. Athene en de zogenaamde troïka raken het echter niet eens over de vereiste hervormingen.

'Het duurt te lang. Het is in het gemeenschappelijke belang van ons en van de Griekse regering om dit zo snel mogelijk af te ronden', zei Dijsselbloem. Het rapport van de troïka wordt nu pas eind februari verwacht. Voordien worden geen beslissingen van de euroministers verwacht. Pas midden mei wacht Griekenland opnieuw een belangrijke schuldaflossing.

Griekenland, dat momenteel het roterende voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt, kreeg sinds de start van de schuldencrisis 240 miljard euro aan internationale leningen toegezegd. In ruil moet het land een draconische saneringsoperatie en diepgaande structurele hervormingen uitvoeren. Sommigen speculeren dat Athene bijkomend geld nodig heeft, maar dat heeft de regering tot dusver weerlegd.

De euroministers buigen zich vandaag ook over Portugal en Spanje. Portugal zit op koers om dit jaar een punt te zetten achter het steunprogramma. Daarover zou in maart of april beslist worden. Met Portugal wordt intussen wel gesproken over de beschermende maatregelen die nodig zullen zijn wanneer het land zich opnieuw op de markten gaat herfinancieren. Het Spaanse steunprogramma is inmiddels ten einde gekomen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud