leading story

Select | Cultuuragenda

Boekenbeurs. ©BELGA

InSyriated

Film

Een groep burgers verschanst zich tijdens de Syrische burgeroorlog in een appartement in Damascus. De film speelt volledig in de enge ruimte van de flat.

Lumière! - L’aventure commence

108 filmpjes uit de begindagen van de cinema. Het is het ultieme voer voor cinefielen, al geeft samensteller Thierry Frémaux - ook chef van Cannes - zijn passie voor de Franse filmpioniers Auguste en Louis Lumière met brio mee.

Thor: Ragnarok

Weer een superheldenfilm, denkt u? De Nieuw-Zeelandse cineast Taika Waititi slaagt erin er toch iets bijzonders van te maken door voluit de kaart van de komedie te trekken.

Expo

André Derain

De Franse schilder André Derain was in het begin van de 20ste eeuw een van de grondleggers van het fauvisme. Het Centre Pompidou eert hem met een retrospectieve.

Tot 29 januari

The Artist/Knight

In het kasteel van Gaasbeek kunt u nog heel even naar ‘The Artist/Knight’. De tentoonstelling zoekt naar het verband tussen de hedendaagse kunst en de romantische ridderidealen.

Tot 5 november

Boek

De Manon Lescaut van Tourdeille (Vsevolod Petrov)

Een hospitaaltrein reist in Rusland van het ene front naar het andere. Een legerofficier leert er Vera kennen, een ongrijpbare vrouw die droomt van een rijk en opwindend leven. Hij wordt hopeloos verliefd. ‘Ze zat in mij als een kogel in een wond’, vertelt de naamloze officier. ‘Ik kon niet ophouden haar te voelen.’ Vsevolod Petrov (1912-1978) gaf zijn novelle ‘De Manon Lescaut van Tourdeille’ de ondertitel ‘Kroniek van een liefde’. Het meesterwerk dook pas lang na zijn dood op. Want hoewel hij vaak uit het werk voorlas, was Petrov niet geïnteresseerd in de publicatie. Pieter Boulogne tekende voor een soepele Nederlandse vertaling. Leesmagazijn, 17,95 euro

Live

Iedereen klassiek

Het Concertgebouw van Brugge is vandaag de pleisterplaats voor melomanen. ‘Iedereen klassiek’, een organisatie van Klara, brengt tientallen concerten.

28 oktober, concertgebouw.be

Lucio Silla

Bij De Munt gaat zondag ‘Lucio Silla’ van Mozart in première. Silla is een autoritaire Romeinse keizer die valt voor de charmes van de vrouw van zijn grootste tegenstander.

Van 29 oktober tot 15 november, demunt.be

Jason Isbell

Vrijdag is de Amerikaanse rockzanger Jason Isbell te gast in de AB in Brussel. Zijn roots liggen in de Amerikaanse country en grasrock.

3 november, abconcerts.be

Televisie

Panic Room

Spannende thriller uit 2002 van David Fincher met Jodie Foster in de hoofdrol. Ze moet zich in haar nieuwe huis verschansen als drie gangsters een overval plegen.

Zaterdag, 22.40 uur, VTM

De erfenis van Luther

Documentaire van filmmaker Peter Greenaway over de Duitse theoloog Maarten Luther aan de hand van schilderijen uit de 16de en de 17de eeuw.

Dinsdag, 22.55 uur, NPO2

Cyborgs onder ons

In ‘Telefacts’ een reportage over mensen die elektronica hebben laten inplanten. Daarmee worden lichaamsfuncties hersteld of verbeterd. Maar hoever kan men daarin gaan?

Woensdag, 22.20 uur, VTM

Gesponsorde inhoud

Partner content