Select | cultuuragenda

Joker

Joaquin Phoenix is feno menaal als Batman-schurk. De rauwe film toont hoe een man aan de rand van de maatschappij zijn waanvoorstellingen voor werkelijkheid begint te houden.

Parasite

De winnaar van Cannes neemt de ongelijkheid in de Zuid-Koreaanse maatschappij genadeloos op de korrel.

Portrait de la jeune fille en feu

Een fascinerend drama over de krachtige vriendschap/liefde tussen twee vrouwen aan het einde van de 18de eeuw. De ene is een rijkeluisdochter die zich verzet tegen haar gearrangeerde huwelijk, de andere een kunstenares die haar portret moet schilderen.

Televisie

Tienanmen

Nieuwe documentaire over de studentenopstand in 1989 op het Tienanmenplein in Peking. De reportage reconstrueert het zeven weken durende protest als was het een politieke thriller.

zaterdag, 22.10 uur, Canvas

Belpop

 In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen wordt  de geschiedenis van de Ancienne Belgique verteld. De concertzaal viert haar veertigste verjaardag.  Veel muzikanten blikken terug.

maandag, 21.20 uur, Canvas

 Alien

 De Amerikaanse regisseur Ridley Scott draaide deze baanbrekende horrorfilm film in 1979. Hij speelt zich af in 2122 aan boord van een ruimteschip. Op de terugweg naar de aarde vangt de bemanning een signaal van een onbekende planeet op. Enkele mensen gaan kijken. Maar dat hadden ze beter niet gedaan.

maandag, 20.40 uur, CAZ

Berlijnse Muur

Documentaire over de gevolgen van de val van de Berlijnse Muur.

dinsdag, 21.20 uur, Canvas

Helaine Blumenfeld

De Amerikaanse geldt als een van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers. Deze documentaire schetst haar loopbaan.

donderdag, 23.05 uur, NPO2

Expo

Luc Tuymans

Bijna 25 jaar na zijn eerste tentoonstelling in Nederland keert onze landgenoot terug naar De Pont, met oud en nieuw werk. De expo is kleiner dan die in Venetië, maar even mooi.

tot 17 november, Tilburg

Brancusi

In het kader van Europalia Roemenië toont Bozar een mooie retrospectieve over Constantin Brancusi. Hij was niet alleen beeldhouwer, maar ook fotograaf van zijn eigen oeuvre.

tot 20 januari, Brussel

Francis Bacon

De Ierse kunstenaar Francis Bacon liet zich in zijn baldadige oeuvre vaak inspireren door de literatuur. Centre Pompidou wijdt er een intelligente expo aan.

tot 20 januari, Parijs

Podium

Oresteia

De Zwitserse regisseurMilo Rau zet zijn tanden in de tragedie der tragedies. Met een internationaal ensemble van Iraakse en Europese acteurs brengt hij een ‘Oresteia’ van deze tijd.

12 oktober, kaaitheater.be

New Order

Met zijn mix van elektronica, rock en disco uit de ondergrondse cultuur was New Order (‘Blue Monday’!) zijn tijd ver vooruit in de jaren tachtig.

14 oktober, vorst-nationaal.be

Ezra Collective

Dit Londense vijftal behoort tot de nieuwe lichting Britse jazz. Bij hun zwierige mix van jazz, afrobeat, funk en hiphop zijn Herbie Hancock, Fela Kuti en Sun Ra nooit ver weg.

17 oktober, abconcerts.be