Select | Cultuuragenda

The Irishman

Het misdaadepos van Martin Scorsese krijgt even voorrang in de zalen voor het op Netflix verschijnt. De Niro schittert als maffiamoordenaar Frank Sheeran.

J’accuse

Roman Polanski maakte een reconstructie van het schandaal rond Alfred Dreyfus, de Frans-Joodse militair die 120 jaar geleden on terecht werd veroordeeld wegens spionage.

Le Mans ’66

Amusante sportfilm over de poging die Ford ondernam om een racewagen te bouwen die Ferrari naar de kroon kon steken. Maar de echte clash was tussen Fords hiërarchische bedrijfscultuur en een vrijgevochten Britse racer (Christian Bale in bloedvorm).

Televisie

Ann Dooms

In ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ ontvangt Thomas Vander veken wiskundeprofessor Ann Dooms. Ze leidt de onderzoeksgroep Digital Mathematics aan de VUB en is gespecialiseerd in de wiskundige analyse van digitale foto’s en in cyberveiligheid.

zaterdag, 22.20 uur, Canvas

Selma

 Amerikaans biografisch drama van Ava DuVernay over de protestmars in 1965 van Afro-Amerikanen in de stad Selma. Ze eindigde in bloed. 

 zaterdag, 23.35 uur, NPO2

 Mitten

 Deze documentaire volgt de laatste repetitieweken van ‘Mitten wir im Leben sind/ Bach 6 Cellosuiten’, een voorstelling van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en cellist Jean-Guihen Queyras. De film geeft een beeld van De Keersmaekers minutieuze werkwijze.

zondag, 22.10 uur, Canvas

Birdman

Met vier Oscars bekroonde film uit 2014 van Alejandro González Iñárritu over een aan lagerwal geraakte acteur. Michael Keaton schittert in de hoofdrol.

maandag, 20.35 uur, Zes

ZZ Top

In 1969 richtten drie jonge bluesmuzikanten met baarden ZZ Top op. Vijftig jaar later maken ze nog muziek. 

donderdag, 23.15 uur, Canvas

Expo

Bruegel in zwart en wit

De Koninklijke Bibliotheek toont alle zeventig prenten van Pieter Bruegel de Oude (1525-1569). Hij was in zijn tijd bekender als prentenmaker dan als schilder.

tot 20 februari, Brussel

Brancusi

In het kader van Europalia Roemenië brengt Bozar een retrospectieve over Constantin Brancusi. De Roemeen was niet alleen beeldhouwer, maar ook fotograaf van zijn eigen oeuvre.

tot 20 januari, Brussel

Louise Bourgeois

Museum Voorlinden brengt een overzichtstentoonstelling van de Frans-Amerikaanse kunstenares Louise Bourgeois. In haar sculpturen en installaties bestrijdt ze haar demonen.

tot 17 mei, Wassenaar

Live

Luc Brewaeys

Zondag start in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen de concertreeks ‘Whisky Tour’ rond de componist Luc Brewaeys (1959-2015). Tot vrijdag wordt muziek van hem opgevoerd.

17-22 november, desingel.be

Macbeth

Opera Vlaanderen brengt vanaf donderdag in Gent Verdi’s opera ‘Macbeth’. De productie was in juni in Antwerpen te zien. Het verhaal van Shakespeare wordt erg theatraal en bloederig weergegeven.

tot 1 december, operaballet.be

Don Quixote

De Munt speelt donderdag in Bozar het symfonische gedicht ‘Don Quixote’ van Richard Strauss. De cello vertolkt de hoofdrol.

20 november, demunt.be