Zelf genieten van het vermogen dat u hebt opgebouwd of uw kinderen een mooie erfenis nalaten? Het is een dilemma waar elke ouder mee geconfronteerd wordt. Hoe combineert u het beste van twee werelden?
U doet met uw bezit wat u wilt. Tenzij u sterft. Dan moet een deel gaan naar uw reservataire erfgenamen: uw kinderen of anders uw ouders en broers of zussen. Is ons erfrecht niet aan modernisering toe? 3 vragen aan Nathalie Labeeuw van het advocatenbureau Cazimir.
Werknemers krijgen nauwelijks of geen zicht op de kosten die verzekeraars aanrekenen voor het beheer van hun groepsverzekering. Afhankelijk van de verzekeraar kunnen de kosten tot 5 procent van uw pensioenspaarpot afromen.
Door de economische crisis zijn royale loonsverhogingen meer uitzondering dan regel geworden. Maar wie de keuze heeft, kiest beter voor hogere pensioenbijdragen dan voor een loonsverhoging.
Langer werken voor uw wettelijk pensioen, onzekerheid over het rendement van uw aanvullend pensioen uit de tweede pijler en hervorming van de fiscale aftrek van pensioensparen. Of hoe u uw zorgeloze oude dag meer dan ooit moet voorbereiden.
U gaat met pensioen. Tijd voor de uitbetaling van uw aanvullend pensioen. In kapitaal of in rente? 3 vragen aan Wim Coumans, ondervoorzitter van de financiële toezichthouder FSMA.
Gepensioneerden zouden onbeperkt moeten kunnen bijverdienen, vinden zes op de tien Belgen. En dat terwijl de Belg over het algemeen weinig zin heeft om zijn pensioen uit te stellen tot zijn 65ste.
Een spaarpotje risicoloos maar rendabel beleggen is vandaag verre van evident. De aanhoudend lage rente vreet aan het kapitaal. Drie banken doen op ons verzoek een poging om een portefeuille van 25.000 euro samen te stellen.
Wat doet u: wachten, gokken of beleggen? En vooral, welk werkwoord hoort bij welke productgroep: spaarrekening, aandeel of obligatie? 3 vragen aan Gert Bakelants, hoofdredacteur van De Belegger.
Ongeveer de helft van de Belgen oordeelt dat de aankoop van een tweede verblijf meer belast moet worden dan een gezinswoning. En dat leningen voor een tweede stek geen fiscaal voordeel meer mogen opleveren. Maar ook nu worden uw gezinswoning en ander vastgoed al verschillend behandeld.
Bijna de helft van de Belgen (43%) zou minder geld op het spaarboekje zetten als het fiscale voordeel wordt afgeschaft, blijkt uit een rondvraag bij 1.000 Belgen. Is die redenering terecht?
De ene koopt een tweede verblijf om er zijn vakantie door te brengen, de andere ziet de aankoop eerder als een belegging. Maar welk prijskaartje hangt aan een tweede verblijf vast en hoe financier je het?
Duidelijkheid en visie. Dat mist onze fiscaliteit, vindt professor Michel Maus. Nieuwe maatregelen creëren vooral verwarring. En oude wetgeving die aan een grondige herziening toe is, blijft ongemoeid. Hoog tijd om het geweer van schouder te veranderen.
Bijna de helft van de Belgen vindt de fiscale regels voor woonleningen te complex. Nochtans kunt u met een optimale aangifte tot 1.500 euro per persoon per jaar aan belastingen besparen. Wat moet u weten?