170.000 euro voor theepot Van De Velde

(belga) - In de Brusselse veilingzaal Beaux-Arts op de Grote Zavel is dinsdag een halvebolvormige theepot van Henry Van De Velde (1863-1957) onder de hamer gegaan voor het recordbedrag van 170.000 euro. Nooit is voor een klein decoratief object van Henry Van De Velde meer betaald.

Dat zegt veilingmeester Philip Serck. "Er wordt ook zelden iets van hem geveild".

De verzilverde koperen theepot dateert van rond de eeuwwisseling en werd gemaakt op bestelling van een Belgische familie, zegt Serck. Het was ook die familie die het kleinood dinsdag te koop aanbood. Het bod startte op 15.000 euro, ging al gauw over de 160.000 euro en werd telefonisch verhoogd tot 170.000 euro. Wie het ding kocht, blijft geheim. Het gaat in elk geval om een Belgische privé-persoon, dus de pot blijft in het land.

"Opmerkelijk aan dit stuk is dat het een overgang markeert. Het heeft enerzijds nog rondingen die doen denken aan Jugendstil en anderzijds vertoont het toch al een strakke vormgeving. Naar dit model heeft Van de Velde later nog vergelijkbare theepotten gemaakt, dus je zou het gerust een prototype kunnen noemen", aldus Serck, "Maar het is en blijft wel een uniek stuk". Unieke stukken komen ook woensdag onder de hamer, tijdens het tweede luik van de designveiling.

Waar dinsdag 20e eeuwse design werd geveild (glaswerk van rond de eeuwwisseling, meubilair uit de jaren '30, '60, '70,...) wordt woensdag hedendaags Belgisch en internationaal design te koop aangeboden. Hieronder ook heel wat gesigneerde unieke stukken, productieprototypes en tentoonstellingsmodellen, die door bekende en minder bekende kunstenaars worden verkocht (Xavier Lust, Fabiaan Van Severen, Pol Quadens, Danny Venlet, Charles Kaisin,...).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud