Advertentie

39.000 verkeersdoden op Europese wegen in 2008

Foto Hollandse Hoogte ©Marcel van den Bergh/Hollandse H

Vorig jaar zijn 39.000 mensen om het leven gekomen bij verkeersongevallen binnen de Europese Unie. Dat is 8,5 procent minder dan tijdens het erg dodelijke jaar 2007, zo blijkt uit een studie van de Europese Raad voor Verkeersveiligheid, waarvan de resultaten maandag bekendraakten.

(belga) - Het Europese doel om het aantal doden in het verkeer tegen 2010 te halveren ten opzichte van 2001 ligt dus nog veraf.

Het aantal doden bij verkeersongevallen nam met 15.400 personen af ten opzichte van 2001. De gemiddelde jaarlijkse daling komt daarmee op 4,4 procent. Tegen dat ritme zou de Europese Unie zeven jaar meer nodig hebben om haar doel te bereiken, maar sommige landen, waaronder België, Frankrijk en Spanje, zouden het doel wel kunnen bereiken.

Omgerekend overleden binnen de Unie vorig jaar 79 mensen per miljoen inwoners in het verkeer. In 2001 waren dat er nog 113. In de cijfers wordt rekening gehouden met slachtoffers die onmiddellijk om het leven komen of binnen de dertig dagen aan hun verwondingen bezwijken. Ter vergelijking: de Verenigde Staten komen aan 122 doden per miljoen inwoners.

Na het eiland Malta liggen de veiligste wegen in Zweden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, dat evenwel niet tot de EU hoort. Elk van deze landen ligt onder de grens van de 50 doden per miljoen inwoners. Noorwegen en Duitsland volgen kort na de kopgroep, gevolgd door Ierland, Finland, Spanje, Frankrijk, Denemarken, Luxemburg en Italië.

Alle andere landen liggen boven het EU-gemiddelde, terwijl Bulgarije, Letland, Griekenland, Roemenië, Polen en Litouwen meer dan 150 verkeersdoden per miljoen inwoners noteren. Een aantal van de gevaarlijkste landen slaagden er vorig jaar evenwel in hun aantal verkeersdoden fors terug te dringen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud