Advertentie

48 uur in Singapore

Voor de meeste reizigers is Singapore een verplichte stop-over hub die weinig ziel en charme heeft. Jammer. Want Singapore bruist, beweegt en is een monument voor ge(s)laagd multiculturalisme. De stadstaat mixt relikwieën uit zijn koloniale verleden probleemloos met hedendaagse hightech en glimmende wolkenkrabbers.

De maagdelijke, preutse reputatie die Singapore in de jaren 1980 en 1990 had zal er wel voor iets tussenzitten dat de stad nooit een citytripbestemming zoals Bangkok of Hongkong is geworden. De jongste jaren is er gelukkig heel wat veranderd en doet zelfs de regering veel moeite om zowel de zakenreiziger als de toerist te overtuigen de stad een kans te geven. Vanaf nu is het toegelaten om plezier te maken en om uit de bol te gaan. En dat in een stad waar het tot 10 jaar geleden pakweg verboden was om als man lang haar te hebben.

Singapore is het kleinste land van Azië en bestaat uit een groep eilanden die van Indonesië en van Maleisië door water gescheiden worden. Het hoofdeiland en de stad Singapore zelf is 580 vierkante kilometer groot en telt 2 miljoen inwoners.

Prettig geregeld

In Singapore is alles proper en schoon (op het kauwen of kopen van kauwgom staat nog altijd een grote boete, idem voor het niet-doorspoelen van een openbaar toilet), wordt alles efficiënt en prettig geregeld en is criminaliteit bijna onbestaande. In vergelijking met andere grote Aziatische of westerse steden is bovendien alles vrij betaalbaar.

Sir Thomas Raffles die in 1819 Singapore koloniseerde en er een Engelse handelspost van maakte, moet al het potentieel van die stad gevoeld hebben. Wie nu door Singapore wandelt, voelt en merkt nog altijd de stempel die Raffles en de Engelse kolonisatie op de stad gedrukt hebben.

Sinds zijn onafhankelijkheid in 1965 groeide Singapore onder leiding van de toenmalige minister-president Lee Kuan Yew uit van een derdewereldland tot een van de rijkste naties in de wereld. De inwoners hebben er een loon zoals in de westerse landen (gemiddeld 25.000 dollar per jaar). De Singaporaanse dollar overleefde de val van de vrije munt waar andere Aziatisch landen mee te kampen hadden en de stad is een van de populairste locaties voor conventies en evenementen. Big business op een kleine oppervlakte dus.

Maar wie denkt dat Singapore meer westers is dan Aziatisch zal zijn mening moeten herzien na het verkennen van de stad. Wat opvalt is het multiculturalisme. Singapore doet Amerikaans aan, maar er hangt een zweem Engeland, een snuifje China en dat geheel wordt op smaak gebracht door India en Maleisië. De stad ervaren en proeven doe je best door wat tijd door te brengen in de verschillende districten.

South Central

South Central, het historische district van Singapore is een smeltkroes van oost en west, plus oud en nieuw: kleurrijk, dramatisch maar toch beschaafd. Het zuiden van de stad is de plek waar de eerste handelaarsimmigranten zich vestigden en waar de red-light buurt was. Nu is South Central een bruisende plaats waar in oude koloniale gebouwen hippe bars, boetiekhotels en trendy restaurants hun deuren openen. Er vestigen zich hier ook veel creatieve bedrijven, exclusieve spa's en dure kunstgalerijen, wat onmiddellijk een toestroom van hip en internationaal volk met zich meebrengt. In dit deel van de stad bevindt zich ook Chinatown dat zich rond South Bridge Road concentreert. Je vindt er vooral obscure medicijnwinkeltjes die pretenderen alle kwaaltjes met de meest bizarre ingrediënten te kunnen genezen naast kleurrijke shops die prullaria verkopen. Voort zijn er kleine straatjes die barsten van Aziatische eettenten die recepten gebruiken die generaties oud zijn. Het is een plek waar mensen vanuit alle lagen van de bevolking samen komen om te eten, te werken en zich te ontspannen en het is vooral een levendig stukje Singapore met het beste van vele werelden.

Wie graag de typische restaurants of eettenten van Chinatown induikt, heeft keuze genoeg. Neem 'Maxwell Foodmarket'. Van 's morgensvroeg tot 's avonds laat komen de lokale mensen, van simpele oude Chinees tot jonge welstellende zakenman, hier een hapje eten. Dit soort van foodmarkets zijn populair in Singapore omdat het eten er lekker, goedkoop en veilig is. In Singapore kan je bijna alles veilig proeven, zonder angst voor gevolgen.

Duik je verder Chinatown binnen dan is een van de meest originele restaurants 'Annalakshmi Janatha'. Je eet hier authentieke Indisch vegetarische gerechten en op het einde van de maaltijd betaal je wat je wilt. Dit restaurant past namelijk het principe toe van 'eat what you want and pay as you wish'. Het personeel van het restaurant bestaat allemaal uit vrijwilligers (huisvrouwen, dokters, zakenmensen,..) en alle opbrengst gaat naar goede doelen.

Wie wil shoppen is in dit district aan het juiste adres. 'Asylum' is een kleine winkel waar kledij en gadgets van lokale ontwerpers verkocht worden en er alternatieve cd's en boeken te koop liggen. In 'Style: Nordic' kan je dan weer alles kopen wat ook maar iets met Scandinavië te zien heeft.

Fietsen is trouwens een handige en veilige manier om Singapore te verkennen want het verkeer is er absoluut niet hels of onveilig. In Chinatown kan je een kwalitatieve fiets huren bij 'The Bike Boutique'.

North Central

In Singapore is het van China naar India maar een paar straten ver. In de wijk North Central vind je little India. Je waant je er in het land zelf maar dan wel een pak schoner en meer georganiseerd. De geur van kruiden en vers gebakken naanbrood hangt in de lucht en in de straten krioelt het van Indische plaatselijke bewoners in traditionele gewaden. Kom naar hier om fijne Indische stoffen of kledij te kopen zoals bij 'Just Cotton', of natuurlijke oliën en parfum bij 'JR Fragnance'. Hippe winkels vind je in Haji Lane, een aaneenschakeling van vernieuwende initiatieven waar je fijne Japanse zaken kan kopen tot dure ontwerperspullen van lokale designers. In een zijstraatje waar de tijd lijkt stil te staan, kan je overheerlijke Indonesische gerechten proeven in een felgekleurde shophouse genaamd 'HJM Maimunah'. Van heinde en ver komen ze naar hier om van Mahira's nasi padang te eten. Doe zoals de plaatselijke bewoners en bestel dit gerecht met wat gegrild vlees zoals ayam kalio, curry van kip, dat je met je rechterhand nuttigt.

Wie houdt van de Arabische atmosfeer moet naar 'Samar', een uitnodigend kosmopolitisch café dat dag en nacht open is en waar je van een non-alcoholisch drankje kan genieten, vergezeld van een geurende waterpijp.

Wat verder naar het centrum is er 'Loof' (en niet Roof omdat de Chinezen de R toch niet kunnen uitspreken), de mooiste rooftopbar van Singapore. Niet hoog maar wel charmant en ideaal om na de kantooruren een glas te gaan drinken samen met mooi en trendy volk.

Vanaf Loof is het maar één straat en 69 verdieping ver om naar de hoogste bar en restaurant van Singapore te gaan. 'Equinox' in het Swissôtel is de plaats voor wie van hoogte en vergezichten houdt. Op de bovenste verdiepingen van dit hotel zijn er vijf restaurants en meerdere bars die bijna iedere avond afgeladen vol zitten met internationaal cliënteel.

Orchard district

Orchard Road is een beetje vergelijkbaar met de Champs Elysées of de Meir. Chique en grote warenhuizen, de grote merken die er hun flagshipstore hebben en in de zijstraten van Orchard Road dure restaurants, hotels en nog meer boetieks.

Een must is om iets te eten in 'The Line' dat ook wel de moeder van alle buffetrestaurants in Singapore genoemd wordt. Iedere dag worden er 1.000 oesters, 18 kg chocolade geserveerd en je kan kiezen uit 24 desserts en 20 dim sum-variëteiten. Het is een echte voedselhemel: 1.350 vierkante meter restaurant, 16 kookeilanden waar chefs a la minute gerechten uit alle windhoeken van de aarde klaarmaken tot zelfs een chocoladefontein.

Belgische finesse vind je ook in 'Les Amis', het beste Franse fine-dining restaurant van Singapore. De Oostendse chef-kok Gunther Hubrechtsen, die er sinds 2001 de sterren van de hemel kookt, staat achter het fornuis samen met een internationaal team van koks.

Les Amis staat voor klasse en een zeer fijne Franse keuken met internationale allures. Chef-kok Hubrechtsen maakt gebruik van pure en zuivere ingrediënten zoals truffel of witte asperges en scoort hiermee in de Singaporese gastronomiewereld zeer goede punten. De wijnlijst is indrukwekkend: alle grote namen zijn vertegenwoordigd en naar Aziatische normen vrij betaalbaar. Les Amis is een aanrader voor wie eens Belgische vakkennis en vaardigheden in een exotische omgeving wil proeven of uitproberen.

Shoppen hoort er natuurlijk ook bij in Orchard Road. Een goed adres waar je kleine en interessante boetieks naast elkaar vindt, is 'The Heeren Shops', een departmentstore waar de nadruk op hip en trendy ligt.

Hou je meer van chique en duur duik dan Paragon binnen, een shopping walhalla voor wie ook van grote merken en upscale labels houdt. Spring zeker eens binnen bij 'The Planet Traveler', een winkel speciaal ingericht voor de man of vrouw die veel onderweg is.

De Waterkant

Langs de Singapore River is het heerlijk wandelen, stoppen bij een eetkraampje en natuurlijk een boot nemen om Singapore vanaf het water te zien. Je kan deze boten nemen vanaf de vele kaaien waar er 's avonds ook animatie en ambiance is. Boat Quay en Clarke Quay zijn levendig terwijl Robertson Quay wat kalmer en rustiger is.

Vergeet de stinkende, naar diesel ruikende bumboats en ga voor de comfortabele en luxueuze rivierboten zoals die van Singapore Explore.

In deze buurt is zonder twijfel het mooiste en meest comfortabele hotel de Ritz Carlton dat het meest indrukwekkende uitzicht heeft op de rivier en de stad. Het hotel is ook zeer populair bij de plaatselijke bewoners voor de high-tea die iedere dag geserveerd wordt in 'The Greenhouse' en voor het restaurant 'Summer Pavillion' dat de fijnste Cantonese keuken van Singapore serveert. Het uitzicht over de stad krijg je er zo bij.

Debbie Pappyn

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud