5,5 tot 9 jaar cel voor dieven schilderijen Edvard Munch

Drie mannen zijn maandag in Oslo veroordeeld tot celstraffen van 5,5 tot 9 jaar voor hun aandeel bij de diefstal van twee waardevolle schilderijen van de Edvard Munch in 2004.

(belga) De drie mannen moeten ook 194.000 euro betalen voor de restauratie van de schade die de werken opliepen bij de diefstal. 'De Schreeuw' en 'De Madonna' werden op 22 augustus 2004 op klaarlichte dag gestolen en door de Noorse politie op 31 augustus 2006 teruggevonden.

De zwaarste celstraf, 9,5 jaar, was voor Petter Tharaldsen, de chauffeur van de wagen, maar heeft ook betrekking op een andere gewapende overval waarvoor hij veroordeeld werd. Björn Hoen, het brein achter de operatie, kreeg negen jaar. Stian Skjold, een van de twee overvallers, 5,5 jaar. De andere overvaller is op 3 november overleden aan een overdosis heroïne. De drie mannen werden op 11 april al schuldig verklaard, maar de rechtbank van Oslo moest zich nog uitspreken over hun straffen.

Edvard Munch leefde van 1863 tot 1944 en was een voorman van het expressionisme. Hij legde zich vooral toe op het uitbeelden van menselijke emoties, angsten en onzekerheden. Van de twee gestolen werken maakte hij verschillende versies.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud