Aan geluid tijdens de slaap is niet te wennen

Aan geluiden van auto's of treinen tijdens de slaap is niet te wennen. Mensen die al jaren in de buurt wonen van drukke verkeersplekken slapen onrustiger, worden vaker wakker en vinden zelf ook dat de kwaliteit van de slaap achteruitgaat. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO.

(belga) Het onderzoek toonde aan dat, als verkeer langskomt, de motorische onrust gemiddeld direct toeneemt. Met name bij snelwegen waar er weinig stille periodes zijn, is de algehele onrust hoger. Bij mannen neemt ook de algehele onrust in de slaap toe met de hoeveelheid geluid dat de slaapkamer binnenkomt. Ook werden mensen vaker wakker als er meer geluid is. Vrouwen worden juist sneller wakker dan mannen als het geluid gelijk blijft. Geluid van weg- of spoorverkeer activeert ons tijdens de slaap, ook als we al lang in die omstandigheid wonen, concludeert TNO. 'Omdat slaap cruciaal is voor ons welzijn en functioneren, ligt hier een belangrijk punt voor verdere aandacht', aldus het onderzoeksinstituut.

TNO onderzocht zes nachten en vijf dagen het slaapritme van 262 volwassenen die in twaalf wijken wonen bij wegen met veel wegverkeer en bij 's nachts drukke spoorlijnen. Een bewegingsmeter om de pols van de proefmensen hield hun bewegingen bij om de zogeheten motorische onrust te meten. Deze werd niet alleen gemeten over de hele slaap maar ook als er geluid van bijvoorbeeld langskomend verkeer te horen was. De proefpersonen konden met een knop op de meter aangeven of ze helemaal wakker waren geworden. In een logboek hielden ze onder meer bij hoe zij vonden dat ze hadden geslapen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud