Advertentie

Aandeel Option sluit 16 procent hoger na terugtrekking Intel-Nokia

Nokia en de Amerikaanse chipgigant Intel staken hun voornemen om inbouwmodules op de markt te brengen waardoor laptops snel dataverkeer over een gsm-net aankunnen. Dat is goed nieuws voor het Leuvense technologiebedrijf Option. Dat zag zijn aandeel in september kelderen na de bekendmaking van de samenwerking tussen Nokia en Intel. Dinsdag werd Option 16 procent duurder.

(tijd) Option is vooral bekend van insteekkaarten voor laptops. Maar op termijn zullen die kaarten worden vervangen door ingebouwde modules. Option en zijn vaste concurrenten Novatel en Sierra nemen langzaam hun posities in op de modulemarkt. De Leuvense Onderneming van het Jaar 2005 kondigde maandag nog een contract aan met de computerbouwer Fujitsu Siemens voor haar modules.

De sector daverde vorig najaar op zijn grondvesten toen Nokia en Intel de handen in elkaar sloegen om ook modules te gaan bouwen. Als gevolg van die aankondiging verloor het aandeel van Option op 28 september 26,9 procent. Het bedrijf werd in één dag 244 miljoen euro minder waard op de beurs. Nu blijkt dat Nokia en Intel die samenwerking stopzetten, nog voor ze een eerste product op de markt hebben.

De redactie ving de informatie over de stopzetting op op het gsm-wereldcongres in Barcelona. George Thangadurai, directeur strategische planning van de divisie mobiliteit van Intel, bevestigt ze. 'Nokia en Intel beslisten zeer onlangs het moduleprogramma te schrappen. We hebben onze klanten ingelicht', zegt Thangadurai. 'We namen de beslissing nadat we het rendement op onze investering hadden bekeken. Voorts bleek er te weinig interesse op de markt voor onze plannen en stelden we vast dat er al voldoende oplossingen voorhanden zijn van andere spelers. Vorig jaar dachten we nog dat er plaats was voor een nieuwkomer.'

Een collega van Thangadurai voegt eraan toe dat zich sinds vorig najaar 'nog andere veranderingen voordeden waarover we niet kunnen uitweiden.' Mogelijk doelt hij op de situatie bij Nokia waar volgens een goedgeplaatste bron op de markt niet alle managers op dezelfde lijn zaten over de samenwerking met Intel. Het was vooral Intel dat aan de kar van de alliantie trok.

De koers van het Option-aandeel reageerde dinsdag fors met een stijging van 16 procent. Een aantal beurshuizen trok zijn aanbeveling en koersdoel voor het aandeel op.

Maar intussen duikt er al een nieuwe bedreiging op voor Option. Ericsson, de Zweedse bouwer van telecomapparatuur, lanceerde in Barcelona zijn eigen inbouwmodule voor draagbare computers en andere toestellen. BB/LVA

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud