Aantal rokers stijgt voor het eerst in zes jaar

Voor het eerst in zes jaar stijgt het percentage dagelijkse rokers in ons land, van 27 procent in 2007 naar 30 procent in 2008. Dat blijkt uit een enquête naar het rookgedrag van de Belgen door Ipsos in opdracht van de Stichting tegen Kanker.

(belga) - "De stijging van het aantal rokers is geen toeval", zegt De Stichting tegen Kanker. "De ervaring van de laatste 30 jaar heeft ons geleerd dat zonder nieuwe impulsen het roken weer toeneemt. In 2008 is er geen belastingsverhoging op tabaksproducten doorgevoerd en blijft het volledige rookverbod in cafés uit."

Ons land telt in 2008 ongeveer 5,86 miljoen mensen die nooit gerookt hebben, 2,84 rokers en 1,63 miljoen ex-rokers. In 2008 bedraagt het percentage dagelijkse rokers 30 procent, het percentage occasionele rokers 3 procent, het percentage ex-rokers 19 procent en het percentage van mensen die nooit gerookt hebben, 48 procent.

De Stichting tegen Kanker pleit intussen voor een uitbreiding van de vermeldingen over de Tabak Stop Lijn op de verpakkingen: 0800 111 00 op alle pakjes en de vermelding van www.tabakstop.be. Nu draagt slechts 7 procent van alle tabaksverpakkingen de waarschuwing "Zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00". Desondanks blijkt dat nog steeds 47 procent van de rokers het bestaan van de Tabak Stop Lijn niet kent.

Met een nieuwe campagne op de Vlaamse tv-zenders wil de Stichting tegen Kanker de hulplijn beter bekend maken. Tot 24 december lopen nog spotjes over de steun en raad die de Tabak Stop Lijn aan rokers biedt. Uit de enquête blijkt dat 70 procen van de ondervraagden het nummer van de Tabak Stop Lijn graag op alle pakjes vermeld zou zien staan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud