'Aanwijzigingen van recent vloeibaar water op Mars'

Op sommige plaatsen op Mars lijkt er tijdens de laatste zeven jaar nog water te hebben gevloeid, zo heeft de NASA woensdag op een persconferentie bekendgemaakt.

(belga) De sonde Mars Global Surveyor, die sinds 1997 rond de Rode Planeet wentelt, heeft foto's genomen van duizenden ravijntjes op hellingen of op de wanden van kraters. Twee van die sleuven lijken te zijn ontstaan tijdens de missie van de succesrijke sonde, waarvan de laatste weken echter niets meer is vernomen.

De plaats waar ze zijn ontstaan, hun morfologie en hun kleur laten al jaren vermoeden dat het gaat om vloeiend water. Sommige van die opnames kunnen slaan op gleuven die er al miljoenen jaren zijn.

Maar in ieder geval zijn twee van die sleuven opgemerkt in 2005 op plaatsen waar er zelfs in 1999 nog niets was. Er zijn meer bepaald afzettingen van materiaal waargenomen. Dit wijst erop dat er nog recent water heeft gevloeid op onze buurplaneet, aldus de vorsers.

"Deze observaties geven het sterkste bewijs totnogtoe dat er af en toe nog water vloeit op het oppervlak van Mars", zei wetenschappelijk leider van het Marsprogramma van de NASA, Michal Meyer.

Indien het om vloeibaar water gaat, wat als een voorwaarde voor vroeger of nog bestaand leven geldt, blijft de vraag open vanwaar dat water komt.

Het is al duidelijk geworden dat Mars ooit warm en vochtig is geweest, en dat er nu op de barkoude planeet nog waterijs aanwezig lijkt te zijn.

foto nasa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud