Acht keer meer diabetes bij allochtone vrouwen

Diabetes type 2, insuline-onafhankelijke suikerziekte, komt in ons land veel vaker voor bij Turkse en Marokkaanse vrouwen dan bij Belgische vrouwen. Dat zegt Hadewijch Vandenheede van de Vrije Universiteit Brussel, die als eerste cijfers over het fenomeen verzamelde.

(belga) - De informatie staat maandag in de kranten Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral Turkse vrouwen gevoelig zijn voor diabetes type 2. De ziekte komt bij deze groep ruim acht keer zo vaak voor als bij de Belgische dames. Marokkaanse vrouwen hebben bijna vijf keer zo vaak de ziekte als vrouwen van Belgische origine.

"Dat ze vaker de ziekte ontwikkelen, heeft voornamelijk te maken met hun overgewicht", zegt Vandenheede. "Meer dan 72 procent van de Turkse dames tussen 35 en 74 jaar heeft een BMI (Body Mass Index) hoger dan 25. Bij de Marokkaanse vrouwen is dat bijna 69 procent. Bij de Belgische vrouwen ligt dat een stuk lager: in die groep was 'maar' 43 procent te zwaar."

Nog een mogelijke reden is dat allochtone vrouwen nauwelijks sporten.

Ook allochtone mannen kampen verhoudingsgewijs vaker met diabetes type 2. De ziekte komt bij hen bijna twee keer zoveel voor als bij Belgische mannen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud