Actrice Sylvia de Leur overleden

(belga) - De Nederlande actrice en comédienne Sylvia de Leur is donderdag op 72-jarige leeftijd overleden, zo heeft haar omgeving bekendgemaakt. Ze stierf aan de gevolgen van de spierziekte ALS.

De Leur, die in 1933 in het Poolse Breslau geboren is, werd in de jaren 60 bekend als lid van het Lurelei Cabaret met onder anderen Eric Herfst en Jasperina de Jong. In de jaren 70 was ze te zien in televisieseries voor de jeugd als 'Pommetje Horlepiep'. Ook speelde ze in films als 'Wat zien ik!?', 'De Inbreker', 'De Avonden' en 'De Mantel der Liefde'. In Roland Verhaverts Timmermansverfilming 'Pallieter' (1976), speelde zij de vrouwelijke hoofdrol (Charlotte).

In 1990 was zij te zien in een aflevering van de Vlaamse tv-serie 'Langs de Kade'. In 2004 had ze nog een gastrol in een aflevering van de Nederlandse tv-serie 'Baantjer', 'De Cock en de moord op afstand'.

Sylvia de Leur bracht haar jeugd door in Polen en trad daar al jong op, onder meer als acrobate en als assistente van een goochelaar. In 1948 kwam ze naar Nederland, waar ze haar debuut maakte bij de populaire entertainer Lou Bandy.

Ze nam zangles bij Bep Ogterop, dansles bij Jack Bow en toneelles bij Willy Ruys, allemaal namen die in die tijd klonken als een klok. In 1956 begon ze in het cabaret van Kees Manders en later werkte ze met Benny Vredens en Gerard Walden.

Ze hield zich in haar loopbaan voornamelijk bezig met nogal luchtig repertoire en was daarmee veelvuldig op radio en tv. In 1997 stond ze nog op het toneel in de musical 'Larry'. Volgens theaterdeskundige Kick van der Veer werd Sylvia de Leur erbij gehaald 'als het leuk moest zijn'. 'Ik heb haar vaak giebelend aan de telefoon gehad. Het gebeurt niet zo vaak dat iemand echt leuk is', aldus Van der Veer.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud