Amerikaanse atletiekwereld in de ban van groot dopingschandaal

(belga) - In de Amerikaanse atletiekwereld is opschudding ontstaan na de ontdekking van een nieuwe anabole steroïde. Het middel, Tetrahydrogestrinon (THG), is naar verluidt aangetroffen in het bloed van "verscheidene" Amerikaanse atleten. Voorzitter Terry Madden van het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) spreekt nu al van de "grootste dopingaffaire ooit".

Het USADA werd op het spoor van THG gezet nadat het daarover een tip kreeg van een atletiektrainer. De man belde het USADA op met de mededeling dat verschillende Amerikaanse en buitenlandse topatleten een "onvindbare" steroïde gebruikten. De trainer, wiens identiteit niet werd werd bekendgemaakt, overhandigde het agentschap een staal met daarin THG.

Het USADA nam daarop in juni 350 bloedstalen af van atleten die deelnamen aan de Amerikaanse kampioenschappen. Later werden ook circa honderd onaangekondigde controles buiten competitie uitgevoerd en aan het onderzoek toegevoegd.

Terry Madden wilde niet vertellen hoeveel atleten betrokken zijn bij het schandaal. "Maar ik ken geen grotere dopingaffaire. Zeker als je weet hoeveel atleten erbij betrokken zijn. Wat wij hebben ontdekt, lijkt op dopinggebruik van het ergste soort", aldus Madden.

Wanneer ook de tegenexpertise van de betrapte sporters positief blijkt te zijn, riskeren de atleten een schorsing van twee jaar en kunnen ze niet deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene. Volgens Madden zullen de namen op zijn vroegst in december openbaar worden gemaakt.

THG was tot voor kort niet te ontdekken bij een controle. Inmiddels heeft het door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) goedgekeurde laboratorium van de universiteit UCLA in Californië een test ontwikkeld waarmee THG wel valt op te sporen.

Volgens Madden is er sprake van opzet. "Dit zijn geen atleten die 'per ongeluk' positief zijn omdat ze een vervuild voedingssupplement hebben gebruikt", vertelde hij. "Dit is een samenzwering van wetenschappers, coaches en bepaalde atleten. Ze ontwikkelden een steroïde die niet te ontdekken zou zijn. Daarmee hebben ze fraude gepleegd. Niet alleen hun concurrenten zijn bedrogen, ook de toeschouwers die wereldwijd wedstrijden bezoeken."

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud