Amerikaanse popart in Knokke

In Knokke loopt een tentoonstelling met werk van vier van de belangrijkste kunstenaars uit de Amerikaanse popart: Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg en Tom Wesselmann.

(tijd) Popart is tegelijk ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in het midden van de jaren vijftig. De beweging zette zich af tegen het bijzonder ernstige Amerikaanse abstract expressionisme van onder anderen Jackson Pollock. Daarom zijn veel popartwerken vooral decoratief en hebben ze geen expliciete boodschap.

Andy Warhol haalde zijn inspiratie uit de consumptiemaatschappij. Alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals dozen waspoeder of conservendozen verhief hij tot kunst. Die verheerlijking van de consumptiemaatschappij en van de alledaagse banaliteit vinden we terug in zijn afbeeldingen van Campbell's soep, Mao en zijn dollartekens.

Anders dan Warhol schilderde Roy Lichtenstein met volle overgave aan een consistent oeuvre. Zijn werk was vooral geïnspireerd op advertenties en striptekeningen, die hij zelf beschreef als 'zo kunstmatig mogelijk'. Lichtenstein gebruikte vaak enkel de kleuren rood, geel en blauw, en dikke zwarte lijnen. De striptekeningen vergrootte hij sterk uit, zodat zelfs de in een strip gedrukte egale kleuren als stippen op het schilderij verschenen. 'Reflections on crash' uit 1990 (foto), is een van de bekendste voorbeelden.

Provocerende naakten

De in 2004 overleden kunstenaar Tom Wesselmann is de schilder van de provocerende naakten. Hoewel de afgebeelde dames perfecte ronde borsten en volle, rode orgiastische lippen hebben, stralen de naaktschilderijen geen enkele erotiek uit. De naakten tonen geen enkele interesse in hun omgeving, gaan er integendeel in op en worden 'handelswaar'. Wesselmanns schilderijen zijn het brutaalst van de popartscene. Op de tentoonstelling is 'Bedroom Blond Doodle', een grote gouache op papier van 1985, te zien.

De werken van de enige nog levende kunstenaar van het popartkwartet, Robert Rauschenberg, hebben wel een sociale en politieke achtergrond. Behalve verschillende prints vinden we in de tentoonstelling ook twee van Rauschenbergs 1985 'Sling-Shots', die bestaan uit verschillende transparante lagen in een lichtbak. Ze tonen Rauschenberg op zijn best.

American Pop Art, Samuel Vanhoegaerden Gallery, Zeedijk 720, Knokke. Van 5 aug. tot 17 sep., alle dagen, behalve din. en woe., van 10.30 tot 18.30u. In september alleen in het weekend.

MH

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud