Amerikaanse regisseur Billy Wilder overleden

(belga) - De Amerikaanse regisseur Billy Wilder is in de nacht van woensdag op donderdag in zijn huis in Beverly Hills gestorven aan longontsteking. Wilder werd 95 jaar.

De dood kwam te vroeg voor Wilder. Hij had eigenlijk als 104-jarige willen sterven. En dan niet in bed als gevolg van een slepende ziekte. Nee, Wilder droomde ervan op hoogbejaarde leeftijd te worden doodgeschoten door de jaloerse echtgenoot van zijn veel jongere minnares.

Wilder was befaamd om zijn gevoel voor ironie en cynisme. De personages in de door hem geregisseerde films bereiken hun doel vaak pas nadat ze hun idealen opzij hebben gezet en ze zich aan list en bedrog hebben overgegeven.

Billy Wilder, die eigenlijk Samuel met zijn voornaam heette, werd 22 juni 1906 geboren in het Oostenrijkse Wenen. In zijn jonge jaren wilde hij eigenlijk als schrijver beroemd worden. Door deze ambitie kwam hij met de filmwereld in aanraking. In 1923 kon hij als scenarioschrijver aan de slag in Duitsland. In 1933 verkoos hij de Verenigde Staten boven nazi-Duitsland. Tot zijn regiedebuut met The Major and the minor (1942) schreef de joodse immigrant ook in zijn nieuwe vaderland filmscenario's. Sindsdien schreef hij al zijn eigen films zelf, aanvankelijk met Charles Brackett en vanaf 1959 met I.A.L. Diamond.

Wilder maakter furore met films als The Lost Weekend (1945) over alcoholisme en Sunset Boulevard (1950), over de vergane glorie van een ster in Hollywood. Gloria Swanson speelt zichzelf in die laatste rolprent. Vanaf 1959 legde Wilder zich toe op komedies. Het grote succes kwam met Some like it hot (1959) met Marilyn Monroe in de hoofdrol.

Wilders latere werken vallen op door hun volledigheid. In die films wordt vrijwel geen gebaar of woord teveel gebruikt.

Wilder sleepte in zijn carrière zes Oscars in de wacht. Twee jaar geleden kreeg hij nog een groot eerbetoon in Hollywood.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud