Advertentie
Advertentie

'Amerikanen gaan moreel achteruit en media zijn medeplichtig'

De Verenigde Staten verliezen hun morele waarden en de media dragen bij tot dit verval, vindt een meerderheid van Amerikanen die ondervraagd werden in een peiling. Driekwart van de Amerikanen (74 pct) vindt dat de morele waarden in de VS zwakker zijn dan twintig jaar geleden en 66 procent meent dat de jeugd minder besef van goed en kwaad heeft dan de ouderen.

(afp) Het Culture and Media Institute (CMI) ondervroeg in december 2006 2.000 mensen. Voor 87 procent van de ondervraagden gaat het bij morele waarden om werken, elkaar helpen, eerlijkheid en dankbaarheid. Die moeten primeren op de verleiding van het geld.

In de ogen van de meerderheid van de Amerikanen (68 pct) hebben de media een slechte invloed op de moraliteit, vooral dan films, televisie en de vrijetijdsindustrie. Actualiteit krijgt iets meer krediet: slechts 54 procent denkt dat nieuws een slechte invloed heeft.

Vrijwel alle Amerikanen (87 pct) zeggen dat ze in God geloven, maar enkel 36 procent plaatst religieuze principes boven de eigen behoeften of verlangens. Eenenvijftig procent vindt dat abortus moet kunnen en 53 procent staat positief tegenover euthanasie.

Het CMI, dat naar eigen zeggen behoudsgezind is, benadrukt als tekenen van moreel verval dat een minderheid van de Amerikanen seksuele betrekkingen tussen ongehuwde mensen afkeurt, terwijl 49 procent antwoordt dat "het ervan afhangt" en 16 procent zo'n relaties normaal vindt.

Bijna de helft (49 pct) van de Amerikanen denkt dat homoseksualiteit "altijd slecht" is, terwijl 26 procent ze in sommige omstandigheden aanvaardt en 14 procent er niets tegen heeft, geeft de peiling nog aan.

Het onderzoek verdeelt de Amerikaanse bevolking in orthodoxen (31 pct) die heel religieus en eerder conservatief zijn, progressieven (17 pct) en "onafhankelijken" (46 pct) die soms in het ene en soms in het andere kamp zitten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud