Advertentie

Amoerpanter nagenoeg uitgestorven

De toekomst van een van de meest bedreigde katachtigen in de wereld, de Amoerpanter, ziet er somber uit. Uit een nieuwe telling van de natuurbehoudsorganisatie Wereld Natuur Fonds (WWF) blijkt dat er nog maar 25 tot 34 Amoerpanters in het wild overleven.

(belga) Het onderzoek vond in samenwerking met de Wildlife Conservation Society en het Pacific Institute of Geography van de Russische Academie voor Wetenschappen plaats.

"In totaal werden er dit jaar pootafdrukken gevonden van zeven tot negen volwassen mannetjes, drie tot zeven vrouwtjes zonder jongen, vier vrouwtjes met in totaal vijf à zes welpen, en nog zes tot acht ongeïdentificeerde afdrukken. Goed voor in totaal 25 tot 34 dieren", aldus WWF.

Toch is er nog goed nieuws: tijdens de telling werden minstens vier nesten panterwelpen ontdekt. "Maar opdat de soort op lange termijn zou kunnen overleven, zijn er minstens 100 dieren nodig", aldus de organisatie.

In 2003 werden 28 tot 30 Amoerpanters ontdekt. In 2000 noteerde WWF 22 tot 28 exemplaren van het dier dat in de regio tussen Vladivostok, in Rusland, en de grens met China leeft.

"De telling van dit jaar toont eens te meer aan dat de Amoerpanter (Panthera pardus orientalis) nog altijd op de rand van de afgrond staat", zei Pavel Fomenko, coördinator van het programma voor het behoud van de biodiversiteit in de oostelijke afdeling van WWF-Rusland. Volgens Fomenko zijn de oprukkende beschaving, nieuwe wegen, stroperij, bosexploitatie en de klimaatverandering verantwoordelijk voor de benarde toestand van het dier. "Vanuit mijn standpunt is niet het exacte aantal van de panter de belangrijkste vraag. Wat echt belangrijk is, is dat dit roofdier bijna uitgestorven is. En toch is er nog altijd geen beschermd gebied opgezet met de status van een nationaal park", zei Fomenko.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud