Anderlecht Europees uitgeteld

(tijd) - Een onmondig Anderlecht verloor gisteravond met 3-0 in de Champions League voetbal bij Liverpool. Het is de vierde nederlaag in deze campagne en de vijfde wedstrijd op rij dat paars-wit niet kon scoren. Door de 1-0-zege van Real Betis tegen Chelsea is ook de Uefacup ver weg. Dan moeten de Brusselaars over drie weken thuis winnen van Chelsea en op de slotspeeldag met twee goals verschil winnen in Sevilla.

Anderlecht-oefenmeester Frankie Vercauteren probeerde in deze 'wedstrijd van de laatste kans' met een driemansdefensie en vijf spelers op het middenveld voor een betere balcirculatie te zorgen. De geblesseerde Anthony Vanden Borre was in Brussel gebleven, de wisselvallige Olivier Deschacht verloor zijn plaats in de basis. De Hongaarse international Roland Juhasz vormde samen met Mark De Man en Hannu Tihinen de driekoppige verdediging, terwijl Michael Zewlakow als vijfde middenvelder vaak de verdediging kwam bijspringen.

Net als op Chelsea speelde Juhasz opnieuw een sobere en zeer degelijke partij, terwijl ook De Man weer secuur stond te spelen. Anderlecht probeerde wel te combineren, maar van de aanvallend ingestelde spelers kwam enkel de Zweed Christian Wilhelmsson uit de verf. Vooral Par Zetterberg bleef naar slechte Champions League-gewoonte weer zo goed als onzichtbaar, Bart Goor kwam enkel in beeld bij een vrije trap.

Anderlecht combineerde in het eerste halfuur een paar keer niet onaardig op het middenveld, maar de spitsen Mbo Mpenza en Serhat Akin werden niet bereikt. De enige keer dat de Turkse aanvaller, die de voorkeur had gekregen op Nenad Jestrovic, in de zestien kwam, probeerde hij iets te opzichtig een strafschop te versieren. Anderlecht trapte in de eerste helft niet één bal tussen de palen, na de rust zorgde Wilhelmsson met een nummertje één keer voor gevaar.

Een geduldig maar snel spelend Liverpool, met Steven Gerrard opnieuw in de basis, creëerde in tegenstelling tot de bezoekers wel een reeks kansjes, hoewel de paars-witte verdediging weinig weggaf. Even na het halfuur pareerde Silvio Proto nog een volley van Fernando Morientes, maar bij de volgende aanval was het wel raak. Morientes controleerde een voorzet van Gerrard met de borst en knalde van op de rand van de zestien via de binnenkant van de paal onhoudbaar hard binnen. Het was voor de Spanjaard zijn eerste goal van het seizoen, en zijn eerste Europese treffer voor de Reds.

Na de rust kwam Anderlecht er zo mogelijk nog minder aan te pas en werd het voortdurend weggetikt. Een voorzet van Steve Finnan werd door de Spanjaard Luis Garcia van op veertien meter gracieus voorbij Proto gekopt. De ingevallen Djibril Cissé mocht in de slotfase Anderlecht helemaal afmaken.

De titelverdediger neemt daarmee een meer dan ernstige optie op de volgende ronde, terwijl de treurmars van Anderlecht in Europa gewoon verder duurt: elfde nederlaag op rij, vijfde wedstrijd zonder doelpunt. De ingevallen Jestrovic kreeg na een handvol minuten nog rood voor verbaal geweld. Enkel een mirakel kan de Brusselaars nu nog een doorstart in de Uefacup bezorgen.

DV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud