Anderlecht uitgeschakeld in Champions League

Anderlecht heeft dinsdag in Lens op de vijfde speeldag van de Champions League in groep H 2-2 (rust: 1-1) gelijkgespeeld tegen Rijsel. De Fransen kwamen twee keer op voorsprong, via Odemwingie (28.) en Fauvergne (47.), maar telkens bracht Mbo Mpenza (38., 48.) de Brusselaars langszij. Anderlecht is daarmee uitgeschakeld in de Champions League.

(belga) In de andere wedstrijd in groep H won AEK Athene in eigen huis met 1-0 van AC Milaan, dat met 10 punten al geplaatst was voor de achtste finales. Athene staat tweede in de groep met 7 punten, Rijsel derde met 6 punten en Anderlecht vierde met 3 punten. Anderlecht moet op de laatste speeldag (6 december) winnen van AEK en hopen dat Rijsel geen punt pakt in Milaan, om de derde plaats in de groep en een stek in de UEFA Cup te veroveren.

Rijsel voetbalde dinsdag het vlotst in de openingsminuten, op een zwaar en hobbelig veld. Toch dreigde Paarswit gevaarlijk op de counter. Een scherpe voorzet van Goor werd nipt onderschept door keeper Silva. Hassan kreeg op het kwartier een uitstekende gelegenheid om Anderlecht op voorsprong te brengen, na een flitsende actie van Bart Goor, uitgeweken op de rechterflank. Tchite liet de voorzet mooi door de benen rollen, maar het schot van Hassan kreeg te weinig vaart mee. Behalve een paar gevaarlijke hoekschoppen en een vrije trap van Bodmer, die enkele meters over de kruising vloog, kon Rijsel weinig concrete kansen bij elkaar voetballen.

Dom balverlies van Deschacht, die dacht dat de bal over de achterlijn zou rollen, leidde tot het eerste doelpunt. Odemwingie, spits met een verleden bij La Louvière, bewees zijn trefzekerheid. Rijsel op 1-0 na 28 minuten.

Tien minuten (38e) later antwoordde RSCA via een mooie pas van de sterk spelende Argentijn Lucas Biglia. Mbo Mpenza, begin dit seizoen nog spits op overschot voor trainer Vercauteren, schoot via de handen van doelman Silva en de doelpaal de gelijkmaker in de netten. Net voor de extra-tijd probeerde Tchité nog een strafschop te versieren, maar de Noorse spelleider liet terecht doorspelen.

Fris uit de kleedkamers volgde enkele dolle minuten. Fauverge scoorde minder dan een minuut na de aftrap. Zijn eerste schot eindigde op een Anderlechtbeen, de rebound in de netten achter Schollen, 2-1 (47e). Het spitsenduo Tchité-Mpenza liet het daar niet bij. Tchité stuurde zijn maat in het straatje richting doel. Mpenza legde de bal knap naast Silva.

In de 63e minuut liet Schollen, de vervanger van de geblesseerde Zitka, een onzekere indruk na. De geloste bal werd door Odewingie op de lat gelobt. Tafforeau en Fauvergue probeerden het dan vanuit de tweede lijn, telkens enkele metertjes naast het doel. De ingevallen Boussoufa schilderde nog een voorzet op het hoofd van Goor, de bal vloog over. Aan de overkant ruimde spits Odemwingie ruimte voor onze landgenoot Kevin Mirallas (74e minuut).

Het spel bleef goed op en weer gaan, al bleven beide verdedigingen gespaard van een beslissende pas naar de spitsen. In de spannende eindfase van de wedstrijd kreeg Van Damme nog een ongelukkige tweede gele kaart omdat hij een tweede bal in het spel bracht. Een laatste hoekschop van Rijsel bracht geen doelgevaar.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud